Boekenblog

Boeken top 10 (december 2015)

Ben je op zoek naar een goed boek, maar weet je niet precies welk boek je moet kiezen? Wij maken het je makkelijk en hebben de beste boeken van dit moment voor je op een rij gezet. Niet alleen de beste literatuurboeken, maar in de boeken top 10 vind je ook kinderboeken en non-fictietitels zoals kookboeken, managementboeken en kunstboeken.

  1. Puur Eten 2 – Pascale Naessenspuur eten - pascale naessens

    Geniet van de heerlijkste recepten met een zomers tintje

    De boeken van Pascale Naessens hebben werkelijk een beweging op gang gebracht: mensen genieten weer in alle vrijheid van eten, terwijl ze gezonder en slanker worden. Haar romantische stijl van koken slaat aan vanwege de heerlijke, eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn. Jong en oud, iedereen is enthousiast. ‘Pascale heeft haar volk gezond leren eten’ luidt het. Dat haar manier van koken een groot publiek aanspreekt bewijzen de vele Facebookcommunity’s waar de liefhebbers van de ‘pure keuken van Pascale’ hun ervaringen en recepten delen. Alles begint met passie. Ook dit boek. Pascale leeft dicht bij de natuur en ze houdt van het water. Daar waar de oever en het water elkaar raken, vindt ze ook de zuiverste en lekkerste voeding. Vis, schaaldieren, zeewier, en schapen en koeien die grazen in de polder.

    Recensie(s)

    ‘Puur eten 2’ borduurt voort op de voedingswijze die de auteur in het eerste deel* al uit de doeken deed: veel eiwitten, ‘goede’ vetten en groenten, weinig koolhydraten, en koolhydraten niet combineren met eiwitten. Ook dit deel bevat recepten voor aantrekkelijk ogende gerechten, gecombineerd met uitleg en gedachtespinsels over ‘puur’ eten, hetgeen uitdrukkelijk niet als dieet wordt uitgelegd. De schrijfster baseert zich bij het ontwikkelen van haar etensstijl onder andere op publicaties over de relatie tussen voeding en gezondheid. In dit deel wordt, iets meer dan in deel 1, de nadruk gelegd op vis, schaal- en schelpdieren en zeewier, maar ook recepten voor vlees, groenten en fruit, het ontbijt en desserts zijn aanwezig. Het boek is uitbundig geïllustreerd met sfeervolle kleurenfoto’s. Het geheel is geschreven in een heel persoonlijke, af en toe wat Vlaams getinte stijl met handige tips en aanbevelingen per recept. De recepten ( meestal voor twee personen) veronderstellen wel enige kookervaring, (basisingrediënten zoals olie en zout worden bijvoorbeeld niet vermeld bij de ingrediënten), maar zijn zeker het proberen waard.

  2. The Bucketlist boek – Elise De Rijck

    500 dingen die je gedaan móet hebben bucketlist boek - elise de rijck
    Heb je er ooit al bij stilgestaan wat je absoluut gedaan wilt hebben voor je er niet meer bent? Giet het in een lijstje en je hebt je eigen bucketlist. Maar hoe begin je eraan en hoe maak je het nog opwindender? In dit doeboek vind je ideeën die voor iedereen (jong en oud-er) haalbaar zijn, mits je gemotiveerd genoeg bent en als je je horizonten durft te verkennen. Sommige opdrachten zijn gemakkelijk aan te vinken, andere zijn dan weer een grotere uitdaging, maar vaak zijn dit net de dingen die je leven het meest verrijken. Een koe melken, een boek schrijven, met een tandem fietsen, een taart in iemands gezicht gooien, kussen onder de Eifeltoren of op de top van een berg staan, het zijn maar enkele onderwerpen uit de lijst met 500 ideeën in dit boek. Je kan de lijst nog verder uitbreiden door je persoonlijke dromen toe te voegen op de daarvoor voorziene pagina’s. En dan nu, stoppen met dromen, starten met doen!

  3. Het meisje in de trein – Paula Hawkins

    het meisje in de trein - paula hawkinsRachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

    Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

    ‘Wat een personages, wat een setting, wat een boek! Het is Alfred Hitchcock voor een nieuwe generatie.’ – Terry Hayes, auteur van Ik ben Pelgrim


    Recensie(s)

    Rachel is na haar scheiding depressief en aan de drank. Ze woont op kamers bij een vriendin in Ashbury. Ze heeft geen werk, maar de treinreis van Ashbury naar Londen vindt ze prettig dus forenst ze iedere dag heen en weer. Iedere dag stopt de trein voor een rood sein bij een rijtje leuke huizen in een Londense buitenwijk en vanuit de trein volgt Rachel in een van die huizen het leven van wat ze een droomechtpaar noemt, een knap, romantisch stel. Ze heeft er hele fantasieën bij. Een paar huizen verwijderd van haar droomechtpaar woont haar ex-man met zijn nieuwe vrouw Anna. Geleidelijk aan, heen en weer springend in de tijd, ontrolt deze verrassende thriller zich in drie verhaallijnen: die van Rachel, die van Megan, de vrouw van Rachels droomechtpaar, en die van Anna, de nieuwe vrouw van Rachels ex. Rachel zakt steeds verder af in de drank en verloedering en op een dag verdwijnt Megan spoorloos. En Rachel heeft een keer iets merkwaardigs gezien bij haar droomechtpaar… Dit thrillerdebuut is zeer spannend en goed geschreven, de suspense wordt mooi geleidelijk opgebouwd, de plot is origineel, het einde verrassend, maar geen van de personages wekt veel sympathie op. Kreeg enthousiaste recensies in de Engelstalige pers.

  4. Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak

    het boek zonder tekeningen - BJ NovakB.J. Novak tovert iedere volwassene om in een comedien met Het boek zonder tekeningen. Dit kinderboek is een onbetwist succes, zeker als je de luisterende kinderen ziet gieren van het lachen.

    Het eerste prentenboek zonder prenten is uniek, eigenzinnig en hilarisch.
    Als je dacht dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan, dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Maar pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ En dat vinden vooral kinderen maar al te leuk. Wie dit boek voorleest, wordt op slag een komiek. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd! ‘Het boek zonder tekeningen’ werd in het Nederlandse actualiteitsprogramma ‘De wereld draait door’ besproken door het boekenpannel.

    Recensie(s)

    Voorleesboek dat jonge kinderen op een bijzondere en grappige wijze kennis laat maken met de wereld van het leesboek. Aanvankelijk wordt de lezer op het verkeerde been gezet door te stellen dat een boek zonder plaatjes saai of vervelend is. Maar als die eenmaal doorheeft dat alles wat er staat geschreven daadwerkelijk moet worden voorgelezen, ook al zijn het de gekste woorden of uitspraken, kan het kinderhart snel worden gewonnen. Wel is het zeer belangrijk dat de voorlezer dit doet met de juiste spreektrant. Als die op eenzelfde wijze wordt gedaan als de auteur het zelf (in het Engels) op een populair filmpje op internet doet, o.a. met veel emotie en geraffineerd gebruik van stemverheffing in combinatie met een perfecte timing, gaat alles goed. Er zijn echter ook voorbeelden op internet te zien waarbij de voorlezer minder effect sorteert. Raadzaam is daarom dat de inhoud en vorm van het boek tevoren worden ‘verkend’ door de voorlezer. Alleen dan zal het verhaal een terechte grote hit kunnen worden in menig gezin of school. Uitgave met knaloranje, stevig omslag. Vanaf ca. 4 jaar.

  5. Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens

    puur eten 1 - pascale naessensDe gezonde keuken van Pascale, puurder dan ooit ook verkrijgbaar als e-boek.

    Pascale Naessens is de best verkopende culinaire auteur in België. Met haar boeken heeft ze als het ware een ‘beweging’ in gang gezet. Mensen mogen weer genieten van eten, worden tegelijkertijd gezonder en vallen af. ‘De meeste mensen hebben echt een verkeerd beeld van gezond eten. Gedaan met het goede leven, denken ze, maar het tegendeel is waar. Ik eet veel meer dan vroeger en nooit lightproducten, ik gebruik veel vet, tel geen calorieën en eet iedere maaltijd mijn buikje rond. Ik geniet van eten in alle vrijheid, zonder enig schuldgevoel, zonder dat ik één gram bijkom. Het is eten dat je energie geeft. Bovendien is mijn keuken heel eenvoudig. Met gewone ingrediënten maak ik speciale gerechten. Kortom, het is eten dat je gelukkig maakt.’

    Ontdek de wereld van Pascale Naessens op www.purepascale.com

  6. Jamie’s super food voor elke dag – Jamie Oliver

    Jamie’s super food voor elke dag is het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Gezond eten en je goed voelen wordt een koud kunstje, met deze recepten voor een healthy en happy leven. Het ultieme boek voor iedereen die een gezonde eet- en leefstijl wil. Word de beste versie jezelf! jamies-super-food - jamie oliver

    Recensie(s)

    Kookboek van de wereldberoemde chef-kok Jamie Oliver met recepten voor gezond en voedzaam eten. Na een inleiding volgen de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Diner, Snacks & drankjes. Per pagina één en soms twee recepten, op de pagina daarnaast een kleurenfoto van het resultaat. Per recept een korte inleiding, opsomming van ingrediënten, aantal eters, bereidingswijze, bereidingstijd en calorieën en voedingswaarden. Na de smakelijke recepten volgt een hoofdstuk over gezond leven waarin Oliver zijn filosofie bij dit boek uitlegt en aandacht besteed aan onder meer groente en fruit als basis van het voedingspatroon, het belang van koolhydraten, zuivel, water drinken, slapen en eten kopen. In dit hoofdstuk ook informatie over het voedingspatroon van mensen op onder meer het Japanse eiland Okinawa en het Griekse Ikaria die mede hierdoor een hoge leeftijd bereiken. Tot slot een register in kleine druk. Een fraai uitgegeven en inspirerend kookboek.

  7. Mijn pure keuken – Pascale Naessens

    Als model voerde Pascale Naessens jarenlang een strijd met haar eetgewoontes. Mijn Pure Keuken 1 - pascale naessensZe weigerde een leven te leiden waarbij ze calorieën moest tellen en niet meer kon genieten van koken en tafelen. En dus ging ze op zoek naar een andere manier van eten waarbij ze lekker en voldoende kon eten mét respect voor haar lichaam en lijn. Naar een manier die zowel het model, de levensgenieter als de romanticus in haar tevreden stelde. En haar echtgenoot Paul Jambers, want de liefde van de man gaat immers door de maag. Pascale vond haar evenwicht in de pure keuken waar ze van kon genieten zonder schuldgevoel. De basis van deze keuken zijn goede combinaties, gezonde ingrediënten en de juiste vetten. De verrassing zit ‘m in de eenvoud. Haar gerechten zijn speciaal en toch eenvoudig, ook om te bereiden. Al haar recepten bundelde ze nu voor het eerst. Het werd een boek met veelal mediterraan geïnspireerde recepten op basis van vis, olijfolie, groenten en verse kruiden. En af en toe een stukje vlees voor de vitamine B12.

  8. Wat ons niet zal doden (Millennium 4) – David Lagercrantz

    wat ons niet zal doden - david lagercrantzMikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug!
    Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.
    Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland…

    Recensie(s)

    Het langverwachte vervolg op de wereldberoemde Millennium-serie van de in 2004 overleden Zweedse auteur Stieg Larsson, waarin Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist weer de hoofdrol spelen. Geschreven met instemming van de erven van Larsson maar fel bestreden door diens toenmalige vriendin Eva Gabrielsson. De aantekeningen voor vervolgdelen, in bezit van Gabrielsson, konden dan ook niet worden gebruikt. Journalist/schrijver Lagercrantz kreeg van de erven de vrije hand. In het verhaal komen Blomkvist en Salander via professor Frans Balder, specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie, terecht in een web van internationale intriges rond cybercrime en kunstmatige intelligentie waarin de Zweedse geheime dienst, de Russische maffia, Silicon Valley-spionnen en de Amerikaanse NSA een rol spelen. Er is ook een hoofdrol weggelegd voor het hoogbegaafde autistische zoontje van Balder en daarnaast duikt de tweelingzus van Salander op. Los gezien van de vorige delen zeker een spannende, goed geschreven, intelligente en actuele thriller. Kreeg wisselende kritieken in de media, vooral de verdere karakterisering van Salander en Blomkvist viel niet overal in goede aarde. Maar dit boek, dat al direct in 38 talen verschijnt, zal zijn weg hoe dan ook wel vinden naar de Millennium-fans.waar is wookie- zoek en vindboek

  9. Star Wars – Waar is Wookie?

    Chewbacca, een wookiee en trouwe metgezel van Han Solo, wordt gezocht voor misdaden tegen het Rijk. Vind deze wookiee op de prachtige prenten voordat de premiejagers het doen! Een unieke Star Wars uitgave voor jong en oud.

  10. Voor jou – Jojo Moyes

    ‘Dit liefdesverhaal overtuigt, niet alleen omdat het je raakt, maar ook omdat het zo herkenbaar is.’ The New York Times voor jou - jojo moyes

    Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.

    Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

    De internationale bestseller die harten over de hele wereld verovert. Deze roman is voor iedereen die geraakt werd door Intouchables en Mar adentro.

    ‘Een overdonderend liefdesverhaal. Een intelligente plot voorzien van sympathieke en boeiende personages… Het is een fantastisch boek om te lezen en ik ben er verliefd op!’ Daily Mail

    ‘De nieuwe roman van Jojo Moyes is een meesterwerk. Haar verhaal over een liefde die op de meest onwaarschijnlijke plek opbloeit deelt een mokerslag uit.’ Elle

    ‘Ontwapenend, ontroerend en bitterzoet. Must read voor de liefhebbers van Intouchables!’ Kim Moelands, auteur Ademloos en Grenzeloos

    ‘Een onverwacht liefdesverhaal… Om van te genieten, tussen de tranen door.’ O, The Oprah Magazine

    ‘Herkenning in het omgaan met een lichaam dat niet meer kan wat het vroeger kon, maar ook herkenning in een liefde die lichamelijkheid overstijgt. Een mooi en fijn boek!’ Reni de Boer, Mis(s) Nederland 2007 en auteur van Stuk

    ‘Een meeslepende roman over liefde, dood, beslissingen nemen en liefde vinden. Het gaat grote emotionele vraagstukken niet uit de weg. Waterproofmascara is een vereiste!’ Marie Claire

    Jojo Moyes heeft een aantal romans op haar naam staan, en won tot twee keer toe de Romantic Novelists’ Association Book of the Year Award. Met Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld, met hoge noteringen in de bestsellerlijsten en enthousiaste lezersreacties.

    Recensie(s)

    Liefdesverhaal en familieroman. Lou (26) neemt, gedwongen door familieomstandigheden, een baan aan als verzorgster van de zwaar gehandicapte Will (35). Zij is beperkt door een jeugdtrauma, hij heeft, door een ongeluk met een motor, een dwarslaesie vanaf zijn nek. Als Lou Wills plannen ontdekt, zet ze alles op alles om hem van het leven te laten genieten. Will leert haar hetzelfde door haar autonomie uit te breiden. De relatie die zich geleidelijk tussen hen ontwikkelt, wordt door de populaire Engelse schrijfster (1969) intens, ontroerend én humoristisch weergegeven. In deze meeslepende roman zijn subplots verweven als het familieleven van beide protagonisten. Karakteristiek zijn ook de typisch Engelse klassenverschillen. Het verhaal over leven en dood doet denken aan films als ‘Intouchables’ en ‘Love Story’. Door de climax, waar de lezer heen getrokken wordt, stelt het morele kwesties scherp. De filmrechten zijn al verkocht; de tearjerker staat op de New York Bestsellerslijst. Met interview en leesclubvragen. Kleine druk.

    M. Willard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *