Boekenblog

7 tips om meer boeken te lezen

Als fervent boekenliefhebber lukt het me niet altijd om die prachtige boeken open te slaan en uit te lezen. Dan dwing ik mezelf om daar tijd voor te maken. Achteraf ben ik daar dan ook reuze tevreden mee. Dolgelukkig dat ik dat ene boek heb gelezen! En zo hoor ik veel verhalen. “Ik lees super graag boeken, maar heb er geen tijd voor.” Hmm… Tijd maken is de boodschap!

7 tips om meer boeken te lezen

7 tips om meer boeken te lezen

Daarom geef ik je 7 tips om meer boeken te lezen. Dankzij die 7 tips leer je een evenwicht zoeken tussen lezen en je andere hobby’s, tv-kijken of het huishouden.

Tip 1: Leg je boek op een zichtbare plaats

Door je boek op een plaats te leggen waar je regelmatig voorbijkomt, herinner je jezelf regelmatig aan het (ongelezen) boek. Zo zal je, letterlijk, je boek niet snel uit het oog verliezen ;-)

Tip 2: Reserveer tijd in je agenda om te lezen

7 tips om meer boeken te lezenHet klinkt misschien vreemd om het lezen in te plannen, en toch. Op die manier geef je aan lezen evenveel waarde als die afspraak bij de tandarts.

Tip 3: Zet je alarm wanneer het tijd is om te lezen

Heb je een vast moment uitgekozen om te lezen? Zet dan toch een wekker of alarm om je hieraan te herinneren. Want geloof me, anders hou je jezelf steeds voor dat je ‘binnen 10 minuutjes’ ook kan starten met lezen. En zo ben je plots een uur later, en heb je al weer andere dingen te doen.

Tip 4: Maak van je leesmoment een gezellig moment

De vorige tips laten je misschien denken dat lezen een soort verplichting is, maar dat is het zeker niet! Maak daarom van je leesmoment een gezellig moment. Kies een vaste plek, maak een lekker drankje klaar, en eventueel met een zoete snack die je dan enkel eet wanneer je leest. Je verlangt direct weer naar je volgende leesmoment!

Tip 5: Schakel al digitale apparatuur uit

Onbewuste afleiding is misschien wel de grootste boosdoener van onze vrije tijd. Een melding op Facebook, een mailtje dat binnenkomt… Voor je het weet zit je alweer ene uur op je smartphone te tokkelen. Schakel dan ook alle digitale apparatuur uit wanneer je wekker afgaat voor je leesmoment.

Tip 6: Neem je favoriete serie op

7 tips om meer boeken te lezenKijk je elke dag naar je favoriete serie(s)? Neem ze dan op tijdens je leesmomenten. De volgende dag bekijk je er dan gewoon twee na elkaar!

Tip 7: Deel je leeservaringen met anderen

Door je leeservaringen te delen met anderen, ontvang je enerzijds een gezonde sociale druk om verder te lezen. Anderzijds laat je anderen dan weer zien hoe fijn het is om veel te lezen. Deel het wel pas na je leesmoment ;-)

 

Zelf nog tips, deel ze met ons!

1 gedachte over “7 tips om meer boeken te lezen”

  1. Een goede tip is: wie kinderen heeft, kan ze belonen met zakgeld als ze een boek gelezen hebben.
    Als ze zelf een samenvatting en/of recensie willen schrijven, krijgen ze vijf euro per boek.
    Ze mogen zelf de boeken kiezen. Strips horen hier niet in thuis.

    Zo heb ik het gedaan met mijn middelbare scholieren, bij de een had dit meer succes dan bij de ander.
    Nu ze zelf geld verdienen, vragen ze nog of ze recensies mogen schrijven… Ik zeg: Doe maar, maar je mag nu jezelf uitbetalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *