Boekenblog

Als de schaduw die verdwijnt – Antonio Muñoz Molina

In zijn zojuist vertaalde roman Als de schaduw die verdwijnt reconstrueert Muñoz Molina tot in details de voorgeschiedenis, de misdaad en de vlucht van Ray. Even gedetailleerd (en niet zonder schuldgevoel) beschrijft hij hoe hij zelf zijn jonge gezin tijdelijk ontvluchtte om voorrang te geven aan zijn roeping.

Achterflap

Terwijl de FBI naar hem op zoek is voor de moord op Martin Luther King, lukt het James Earl Ray om op valse paspoorten vanuit Amerika Lissabon te bereiken. Met behulp van vrijgekomen FBI-stukken reconstrueert Antonio Muñoz Molina de laatste stappen van Ray voor zijn arrestatie en neemt hij ons mee in diens hersenspinsels en zijn beruchte misdaad.
Lissabon is ook de stad die Muñoz Molina inspireerde voor zijn eerste roman, Winter in Lissabon. Als hij er na dertig jaar terugkeert, wordt de stad het toneel voor drie elkaar afwisselende verhalen: Ray, die in 1968 het mikpunt is van een internationale klopjacht; de schrijver die er in 1987 zijn literaire stem zoekt; en Muñoz Molina die in het heden reflecteert op de mogelijkheid om via de roman de wereld door andermans ogen te verbeelden.

Boekrecensie Als de schaduw die verdwijnt

Antonio Muñoz Molina laat zien hoe een verhaal tot stand komt vanuit kleine observaties, toevallige omstandigheden en de fantasie die daar, steeds met kleine veranderingen, een geheel van maakt. Zo ontstond zijn roman. Zo ontstonden ook de verhalen waarmee Ray zich, met wisselende valse namen en verledens, een tijd lang aan het zicht wist te onttrekken.

Ook in Als de schaduw die verdwijnt bewijst Muñoz Molina zijn meesterschap. Misschien wel het aangrijpendst wordt dat in het verslag van zijn bezoek aan het Lorraine Motel in Memphis, waar King vermoord werd, en het daarnaast gebouwde Burgerrechtenmuseum dat de heroïek documenteert van de zwarte strijd in de jaren ’50 en ’60. Overtuigend weet hij zich in te leven in James Earl Ray en bijna net zo overtuigend, tegen het eind van het boek, in dat van King zelf.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *