Boekenblog

beklemming - frank thilliez

Beklemming – Franck Thilliez

‘Beklemming’ is het zesde boek van Franck Thilliez’s ‘Sharko-serie’. Voor mij was dit een eerste kennismaking met inspecteur Franck Sharko. Hoewel, onderdeel van een serie, kan je ‘Beklemming’ perfect lezen zonder de voorgaande boeken over inspecteur Sharko te hebben gelezen.

Achterflap

Wat als je nachtmerrie werkelijkheid wordt…

Camille Thibault werkt als politieagent in Noord-Frankrijk. Sinds haar harttransplantatie droomt ze iedere nacht levensecht over een vrouw in nood. Zou het een herinnering van haar donor kunnen zijn? Camille heeft nog maar één missie: uitvinden welk drama er heeft plaatsgevonden.

Kort daarop worden inspecteur Lucie Henebelle en commissaris Franck Sharko gebeld over een nieuwe zaak: een jonge vrouw, bijna blind, jarenlang in het donker vastgehouden. Al snel leidt al het bewijs in de richting van een vrouwelijke politieagent in Noord-Frankrijk…

Heeft Camille iets met de zaak te maken?

Boekrecensie Beklemming

Franck Thilliez schrijft met een gedetailleerde en anatomische precisie. Zijn research, vooral in het medische domein, is met zeer veel aandacht verzorgd. Bepaalde termen die hij gebruikt, heb ik zelf moeten opzoeken, wat het geheel voor mij eigenlijk nog interessanter maakte en het boek nog realistischer. Het is altijd een meerwaarde om bij te leren tijdens het lezen van een boek.

‘Beklemming’ is voor mij een thriller om u tegen te zeggen, één van de bovenste plank.

Ik vond het in het begin wat moeilijk om in het verhaal te komen, de hoofdstukken over Camille in het Noorden van Frankrijk en Sharko in Parijs wisselden elkaar af in een hoog tempo, waardoor het soms niet duidelijk was of we nu op de ene of op de andere plaats waren. Dit was voor mij nogal verwarrend, een aanduiding aan het begin van de hoofdstukken had dit kunnen voorkomen. Eenmaal beide verhalen samengekomen waren, begon ik het boek pas te appreciëren en goed te vinden. Vanaf dan gaat het verhaal ook als een trein vooruit en kan je het moeilijk opzij leggen, zoals een echte thriller hoort te zijn.

De personages zijn met veel zorg afgewerkt, je voelt en leeft met hen mee. Vooral Camille is een interessant personage. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur kan je het boek aan je voorbij zien komen als een film met een indrukwekkende Camille in de hoofdrol.

Jammer genoeg laat de vertaling soms te wensen over, hierdoor wordt er zelfs een spoiler verklapt in het eerste deel van het verhaal, wat mij wat demotiveerde om verder te lezen. Een boek moet verrassend en spannend blijven, anders biedt het geen leesplezier meer.

‘Beklemming’ is een thriller die zijn titel eer aan doet, en dus zeer beklemmend is. Ik kon het uiteindelijk niet meer opzij leggen en vond het jammer, dat ik het uitgelezen had. Ik ben benieuwd naar de andere verhalen over inspecteur Sharko…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *