Boekenblog

Bibliotherapie – Lezen op recept

Onlangs las ik een super interessant artikel in het magazine Flow: ‘Lezen op recept’. Daarin stond dat boeken zo veel meer te bieden hebben dan alleen ontspanning of afleiding. Blijkt dat een portie letters van zes minuten per dag al stressverlagend werkt! Ok, geen excuses meer dus.

Andere manier van rust

En als ik eerlijk ben, was dat artikel gewoon een bevestiging van wat ik zelf al ondervonden had. Sinds mijn voornemen om per maand minstens één fictieboek te lezen, voel ik mij anders. Beter!

Het is al lang geen verplichting meer die ik mezelf moet opleggen, om m’n voornemen te halen. Nee, ik kruip met plezier in de zetel met een boek, in plaats van voor tv te liggen. Het is een heel andere manier van tot rust komen.

Verschillende genres, verschillende emoties

Ik merk zelf het verschil van “rust” per genre boek dat ik lees. Bij een luchtig boek ben ik minder bezig met het verhaal wanneer ik niet aan het lezen ben. Dan voel ik me ook als het ware luchtig.Op het moment dat ik het boek lees, zit ik er volledig in. Daarna kan ik wel weer gewoon door met de besognes van alle dag.

Bij een thriller daarentegen, ben ik veel bezig met het verhaal als ik niet aan het lezen ben. Ook al is het dan een onprettig verhaal, toch rusten mijn gedachten door aan het fictie verhaal te denken, in plaats van de non-fictie zorgen van het dagelijks leven.

Maar het lijkt me niet slecht om het genre boek dat je leest af te stemmen op je emotionele status. In plaats van je emotionele status te volgen en zo een genre te kiezen. Een droevig boek lezen terwijl je je ellendig voelt, is geen goede combo. En op zich weet je dat wel. Maar het is net zoals naar triestige muziek grijpen als je verdrietig bent…

Aanslagen Parijs

Na de aanslagen in Parijs in 2015 bleek onder de Parijzenaars een grote behoefte te zijn naar een fijn boek over het leven in Parijs. Zo stond het 50 jaar oude boek ‘A moveable feast’ van Ernest Hemingway opeens boven aan de bestsellerslijst.

Dat is dan weer de goede manier van omgaan met negatieve gebeurtenissen.

Bibliotherapie:

Het voorschrijven van fictie voor de kwalen des levens.

Wat te lezen als je …

vastzit in je werk:

  • ‘De vrouw van hierboven’ – Claire Meeus (Anthos)
  • ‘De gebroeders Sisters’ – Patrick deWitt (Nijgh & Van Ditmar)

stress hebt:

  • ‘De man die bomen plantte’ – Jean Giono (je kan het downloaden op genoeg.nl)
  • ‘De wandelaar’ – Adriaan van Dis (Atlas Contact)

een perfectionist bent:

  • ‘De kunst van het veldspel’ – Chad Harbach (De Bezige Bij)
  • ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ – Jonas Jonasson (Signatuur)

te veel van winkelen houdt:

  • ‘Teder is de nacht’ – F. Scott Fitzgerald (Contact e.a.)
  • ‘American psycho’ – Bret Easton Ellis (Anthos e.a.)

 

Heb je zelf nog tips voor boeken om bepaalde situaties in je leven makkelijker door te komen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *