Boekenblog

Blijf zachtjes bij me - Jacqueline Woodson

Blijf zachtjes bij me – Jacqueline Woodson

Blijf zachtjes bij me is een prachtige jeugdroman van prijswinnaar Jacqueline Woodson (1963), het boek is in 1998 uitgegeven en jammer genoeg is het onderwerp zo actueel, denk hierbij aan Black Lives Matter. Zelf noemt de auteur ‘Blijf zachtjes bij me’ een modern Romeo & Julia verhaal en zo ervaar je deze jeugdroman ook als lezer. Woodson heeft een pen die aangrijpt en je meevoert in een zacht liefdesverhaal over kleuren en cultuur heen.

Achterflap

Prachtige jeugdroman van een van de belangrijkste Amerikaanse schrijvers van dit moment

Jeremiah zit goed in zijn vel. Tenminste, als hij thuis is, in zijn eigen buurt in Brooklyn. Maar nu gaat hij naar een chique middelbare school in Manhattan, waar zwarte tienerjongens nogal opvallen. Daarom is hij verbaasd als hij tijdens zijn eerste week Ellie ontmoet. Zodra hun blikken elkaar kruisen staat de tijd stil en weten ze dat ze bij elkaar horen – ondanks dat zij joods is en hij zwart. Hun werelden verschillen gigantisch, maar dat maakt ze niets uit. Waarom probeert de rest van de wereld hen dan wel uit elkaar te houden?

Boekrecensie Blijf zachtjes bij me

Dit is een beetje een versie à la Romeo en Julia maar dan in verschillende culturen en godsdiensten en dit past perfect als leerboek en voorbeeld voor midelbare schoolstudenten. Het bood niet alleen een kijkje in interraciale relaties, maar ook een kijkje in het racisme en de vooroordelen waar zwarte mensen mee te maken hebben.

Het nieuws kan je vertellen over het racisme in onze wereld, maar iedereen moet een boek als dit lezen dat je ogen echt opent buiten wat het nieuws je vertelt. De twee hoofdpersonages waren ook zo onschuldig en puur. Zowel Miah als Ellie leken zulke perfecte, zachtaardige zielen, wat de gebeurtenissen van het verhaal nog hartverscheurender maakte.

Ik raad iedereen ten zeerste aan om dit boek te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *