Boekenblog

Bloedfraude - John Carreyrou

Bloedfraude – John Carreyrou

Wil je je verwonderen en tegelijk kwaad maken? Lees dan vooral dit boek ‘Bloedfraude’. Een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in optekeningen van ‘cover-ups’ die eigenlijk het daglicht nooit hadden mogen zien.

Achterflap

“Wat wil jij later worden?’
Zonder te aarzelen antwoordde de zevenjarige Elizabeth Holmes:
“Miljardair.’
“Waarom geen president?’
“De president zal mij ten huwelijk vragen omdat ik straks miljarden verdien.’
Op haar negentiende richtte Elizabeth de meest veelbelovende start-up van Silicon Valley op: Theranos. Haar revolutionaire idee was een nieuwe, snelle manier van bloedtesten, die de medische wereld op zijn kop zou zetten.
Al in het eerste jaar haalde Holmes het ongekende bedrag van 45 miljoen dollar op en haar portret prijkte op alle businesskranten en -bladen. Extraordinary, werd het genoemd. Maar haar bedrijf bleek gebaseerd op leugens en vervalste testresultaten, en Holmes voerde een schrikbewind om haar moedwillige fraude te verhullen.
De meermaals bekroonde Wall Street Journal-journalist John Carreyrou ontmaskerde Holmes en zijn onthullingen brachten haar ten val. Zijn diepgravende journalistieke onderzoek is de basis voor dit adembenemende en shockerende boek over een evil woman en de waanzin van het snelle geld.

Boekrecensie Bloedfraude

Dit boek is het resultaat van een volhardend journalistiek onderzoek naar de handel en wandel van Elizabeth Holmes, die op haar negentiende in Silicon Valley een start-up begon om haar revolutionaire idee over bloedonderzoek uit te werken en in de markt te zetten.

Een druppel bloed zou genoeg zijn om alle mogelijke afwijkingen aan te tonen. En dat bij de patiënten thuis. Ze haalde grote bedragen binnen van investeerders en sloot contracten met grote bedrijven. Maar alles bleek gebaseerd op leugens, bedrog en nooit waargemaakte verwachtingen.

Holmes bleek een persoon met aan borderline grenzende karaktertrekken: iedereen die haar in de weg stond, bekritiseerde of de verkeerde vragen stelde, werd ontslagen. Anderen vertrouwden het niet lang en namen zelf ontslag. Het onderzoek van de schrijver bracht haar ten val. De lezer blijft zich verbazen en zich afvragen hoe dit alles mogelijk was.

Het is een verslag dat leest als een spannende thriller.

P.S. Aan een verfilming wordt gewerkt.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *