Boekenblog

Boeken top 10 (november 2015)

Ben je op zoek naar een goed boek, maar weet je niet precies welk boek je moet kiezen? Wij maken het je makkelijk en hebben de beste boeken van dit moment voor je op een rij gezet. Niet alleen de beste literatuurboeken, maar in de boeken top 10 vind je ook kinderboeken en non-fictietitels zoals kookboeken, managementboeken en kunstboeken.

  1. Puur Eten 2 – Pascale Naessenspuur eten - pascale naessens

    Geniet van de heerlijkste recepten met een zomers tintje

    De boeken van Pascale Naessens hebben werkelijk een beweging op gang gebracht: mensen genieten weer in alle vrijheid van eten, terwijl ze gezonder en slanker worden. Haar romantische stijl van koken slaat aan vanwege de heerlijke, eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn. Jong en oud, iedereen is enthousiast. ‘Pascale heeft haar volk gezond leren eten’ luidt het. Dat haar manier van koken een groot publiek aanspreekt bewijzen de vele Facebookcommunity’s waar de liefhebbers van de ‘pure keuken van Pascale’ hun ervaringen en recepten delen. Alles begint met passie. Ook dit boek. Pascale leeft dicht bij de natuur en ze houdt van het water. Daar waar de oever en het water elkaar raken, vindt ze ook de zuiverste en lekkerste voeding. Vis, schaaldieren, zeewier, en schapen en koeien die grazen in de polder.

    Recensie(s)

    ‘Puur eten 2’ borduurt voort op de voedingswijze die de auteur in het eerste deel* al uit de doeken deed: veel eiwitten, ‘goede’ vetten en groenten, weinig koolhydraten, en koolhydraten niet combineren met eiwitten. Ook dit deel bevat recepten voor aantrekkelijk ogende gerechten, gecombineerd met uitleg en gedachtespinsels over ‘puur’ eten, hetgeen uitdrukkelijk niet als dieet wordt uitgelegd. De schrijfster baseert zich bij het ontwikkelen van haar etensstijl onder andere op publicaties over de relatie tussen voeding en gezondheid. In dit deel wordt, iets meer dan in deel 1, de nadruk gelegd op vis, schaal- en schelpdieren en zeewier, maar ook recepten voor vlees, groenten en fruit, het ontbijt en desserts zijn aanwezig. Het boek is uitbundig geïllustreerd met sfeervolle kleurenfoto’s. Het geheel is geschreven in een heel persoonlijke, af en toe wat Vlaams getinte stijl met handige tips en aanbevelingen per recept. De recepten ( meestal voor twee personen) veronderstellen wel enige kookervaring, (basisingrediënten zoals olie en zout worden bijvoorbeeld niet vermeld bij de ingrediënten), maar zijn zeker het proberen waard.

  2. Het meisje in de trein – Paula Hawkins

    het meisje in de trein - paula hawkinsRachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

    Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

    ‘Wat een personages, wat een setting, wat een boek! Het is Alfred Hitchcock voor een nieuwe generatie.’ – Terry Hayes, auteur van Ik ben Pelgrim


    Recensie(s)

    Rachel is na haar scheiding depressief en aan de drank. Ze woont op kamers bij een vriendin in Ashbury. Ze heeft geen werk, maar de treinreis van Ashbury naar Londen vindt ze prettig dus forenst ze iedere dag heen en weer. Iedere dag stopt de trein voor een rood sein bij een rijtje leuke huizen in een Londense buitenwijk en vanuit de trein volgt Rachel in een van die huizen het leven van wat ze een droomechtpaar noemt, een knap, romantisch stel. Ze heeft er hele fantasieën bij. Een paar huizen verwijderd van haar droomechtpaar woont haar ex-man met zijn nieuwe vrouw Anna. Geleidelijk aan, heen en weer springend in de tijd, ontrolt deze verrassende thriller zich in drie verhaallijnen: die van Rachel, die van Megan, de vrouw van Rachels droomechtpaar, en die van Anna, de nieuwe vrouw van Rachels ex. Rachel zakt steeds verder af in de drank en verloedering en op een dag verdwijnt Megan spoorloos. En Rachel heeft een keer iets merkwaardigs gezien bij haar droomechtpaar… Dit thrillerdebuut is zeer spannend en goed geschreven, de suspense wordt mooi geleidelijk opgebouwd, de plot is origineel, het einde verrassend, maar geen van de personages wekt veel sympathie op. Kreeg enthousiaste recensies in de Engelstalige pers.

  3. Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak

    het boek zonder tekeningen - BJ NovakB.J. Novak tovert iedere volwassene om in een comedien met Het boek zonder tekeningen. Dit kinderboek is een onbetwist succes, zeker als je de luisterende kinderen ziet gieren van het lachen.

    Het eerste prentenboek zonder prenten is uniek, eigenzinnig en hilarisch.
    Als je dacht dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan, dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Maar pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ En dat vinden vooral kinderen maar al te leuk. Wie dit boek voorleest, wordt op slag een komiek. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd! ‘Het boek zonder tekeningen’ werd in het Nederlandse actualiteitsprogramma ‘De wereld draait door’ besproken door het boekenpannel.

    Recensie(s)

    Voorleesboek dat jonge kinderen op een bijzondere en grappige wijze kennis laat maken met de wereld van het leesboek. Aanvankelijk wordt de lezer op het verkeerde been gezet door te stellen dat een boek zonder plaatjes saai of vervelend is. Maar als die eenmaal doorheeft dat alles wat er staat geschreven daadwerkelijk moet worden voorgelezen, ook al zijn het de gekste woorden of uitspraken, kan het kinderhart snel worden gewonnen. Wel is het zeer belangrijk dat de voorlezer dit doet met de juiste spreektrant. Als die op eenzelfde wijze wordt gedaan als de auteur het zelf (in het Engels) op een populair filmpje op internet doet, o.a. met veel emotie en geraffineerd gebruik van stemverheffing in combinatie met een perfecte timing, gaat alles goed. Er zijn echter ook voorbeelden op internet te zien waarbij de voorlezer minder effect sorteert. Raadzaam is daarom dat de inhoud en vorm van het boek tevoren worden ‘verkend’ door de voorlezer. Alleen dan zal het verhaal een terechte grote hit kunnen worden in menig gezin of school. Uitgave met knaloranje, stevig omslag. Vanaf ca. 4 jaar.
    waarover men niet spreekt - wim van rooy

  4. Waarover men niet spreekt – Wim Van Rooy

    Al maanden voor het verschijnen veroorzaakte dit boek grote ophef in Vlaanderen en Nederland. Nooit eerder riepen gelouterde en bezonken gedachten zoveel weerstand op, nog voor ze publiek uitgesproken waren. Nu staan ze dan eindelijk gedrukt. Wim van Rooy (1947) trekt ten aanval tegen heel Vlaanderen in deze klassieke polemiek en intellectuele autobiografie.

  5. Puur Genieten 2 – Pascale Naessens

    puur genieten - pascale naessensEten dat je gelukkig maakt, mooier en energieker… Pascale Naessens kiest voor een eenvoudige, natuurlijke manier van eten. Het is zeker geen dieet. Haar pure keuken is een begrip geworden: gezond, bijzonder lekker en weinig werk in de keuken.

    Gepassioneerd door voeding, volgt Pascale Naessens in 2003 een klassieke opleiding tot restauranthouder. Ze volgt masterclasses bij bekende en minder bekende chefs.

    Als model reist ze naar Azië en raakt ze geïntrigeerd door de oosterse visie op gezondheid. Ze volgt een opleiding als shiatsutherapeute, als consulente gezonde leefgewoonten, en ze beoefent tai chi. Haar drang naar schoonheid en eenvoud krijgt ook vorm in haar keramiek. Als keramiste ontwerpt ze haar eigen servies en haar keramieklijn Pure is een internationaal succes. Zoals Pascale zelf zegt: ‘Al mijn passies komen samen in mijn boeken.’

    Pascale Naessens geeft ook kookworkshops en lezingen over gezonde voeding. Ze schrijft culinaire bijdragen voor lifestylebladen en interviewt wetenschappers over voeding.

    Pascale Naessens’ boeken weerspiegelen haar persoonlijkheid en haar veelzijdige talenten. Ze maakte zelf alle recepten, ze schrijft de teksten en staat in voor de styling, de vormgeving en de samenstelling van het boek. Met haar derde boek Puur Genieten 1 won ze de Prestige Award op de Internationale Gourmand Awards. Puur Genieten 2 is de bekroning van haar werk.

  6. Veroudering vertragen – Kris Verburghveroudering vertragen - kris verburgh

    Waarom zijn we sterfelijk? Waarom worden we ouder? En wat kunnen we hieraan doen? Wat is het verband tussen seks en veroudering, tussen kanker en onsterfelijkheid? Naast antwoord op dergelijke vragen, schetst Verburgh in Veroudering vertragen toekomstige doorbraken die veroudering kunnen afremmen, zodat we zo lang mogelijk gezond kunnen blijven. Volgens vooraanstaande wetenschappers kan veroudering binnenkort zelfs omgekeerd worden. Kortom, mensen weer jonger maken. Tevens kaart Verburgh de vele misverstanden over veroudering aan, zoals dat we ouder worden omdat we verslijten of dat antioxidanten veroudering vertragen. Verburgh bespreekt daarnaast de rol van voeding in het versnellen of vertragen van veroudering, en legt uit waarom zo veel mensen met overgewicht kampen, en waarom de klassieke verklaring voor waarom we dik worden tekortschiet. Hij verklaart tevens waarom het beste dieet om gewicht te verliezen tegelijk ook veroudering afremt. Bovendien wordt in Veroudering vertragen een nieuw model voorgesteld, met verschillende treden die methodes omvatten om het verouderingsproces te vertragen. Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker. Op 17-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste wetenschapsboek, vier jaar later zijn tweede. Beide boeken werden genomineerd voor de Eureka-wetenschapsprijs. Op 28-jarige leeftijd creëerde Verburgh een nieuw wetenschappelijk vakgebied: de nutrigerontologie. Zijn vorige boek, De voedselzandloper, werd een besteller, met 350.000 verkochte exemplaren. Het werd genomineerd voor Boek van het Jaar.

  7. Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens

    puur eten 1 - pascale naessensDe gezonde keuken van Pascale, puurder dan ooit ook verkrijgbaar als e-boek.

    Pascale Naessens is de best verkopende culinaire auteur in België. Met haar boeken heeft ze als het ware een ‘beweging’ in gang gezet. Mensen mogen weer genieten van eten, worden tegelijkertijd gezonder en vallen af. ‘De meeste mensen hebben echt een verkeerd beeld van gezond eten. Gedaan met het goede leven, denken ze, maar het tegendeel is waar. Ik eet veel meer dan vroeger en nooit lightproducten, ik gebruik veel vet, tel geen calorieën en eet iedere maaltijd mijn buikje rond. Ik geniet van eten in alle vrijheid, zonder enig schuldgevoel, zonder dat ik één gram bijkom. Het is eten dat je energie geeft. Bovendien is mijn keuken heel eenvoudig. Met gewone ingrediënten maak ik speciale gerechten. Kortom, het is eten dat je gelukkig maakt.’

    Ontdek de wereld van Pascale Naessens op www.purepascale.com

  8. De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen –  Andy Griffiths & Terry Denton

    de waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen - andy griffithsDe waanzinnige boomhut is de absolute nummer 1!
    De waanzinnige boomhut van Andy en Terry is weer groter geworden! Er zijn 13 nieuwe verdiepingen, met deze keer onder andere een meloenensmijtruimte, een golvenmaker, een wortelkanon met raketaandrijving, een Opleidingsinstituut voor Ninjaslakken en een hypermodern detectivebureau met hypermoderne detective-apparatuur. En dat is maar goed ook, want Andy en Terry moeten een GROOT raadsel op zien te lossen – Meneer Grootneus is verdwenen!!! Dus waar wacht je op? Kom naar boven! Boordevol knotsgekke illustraties van de eerste tot de tweeënvijftigste verdieping.

    Recensie(s)

    In dit vierde deel van ‘De waanzinnige boomhut’ zijn er 13 nieuwe verdiepingen geplaatst op de bestaande 39. Nieuw zijn onder meer: de meloenensmijtruimte, de kettingzaagjongleerverdieping en een renbaan voor hobbelpaarden. Gelukkig is er ook een ultramodern detectivebureau, want de uitgever van de boeken van Andy en Terry, Meneer Grootneus, is vermist. Ze gaan op zoek en ontdekken dat de vermissing te maken heeft met het door Groente Geertje geschreven boek over de smakeloosheid van groente. De groenten zijn uit op wraak. Net als in de vorige boeken* hebben we te maken met een actierijk verhaal waarin de gebeurtenissen in razend tempo over elkaar heen buitelen. Het vrij omvangrijke boek bevat relatief weinig tekst. De symbiose tekst-illustraties is zonder meer geslaagd. Op de talloze kriebelige pentekeningen is ontzettend veel te zien. Kolderieke graphic novel-achtige serie die goed in de smaak valt bij een grote groep lezers. Goed vertaald met originele neologismen en vernieuwende samenstellingen. Begin 2016 wordt de boomhut opnieuw uitgebreid met 13 verdiepingen. Vanaf ca. 9 jaar.

  9. Wat ons niet zal doden (Millennium 4) – David Lagercrantz

    wat ons niet zal doden - david lagercrantzMikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug!
    Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een computerhacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.
    Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland…

    Recensie(s)

    Het langverwachte vervolg op de wereldberoemde Millennium-serie van de in 2004 overleden Zweedse auteur Stieg Larsson, waarin Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist weer de hoofdrol spelen. Geschreven met instemming van de erven van Larsson maar fel bestreden door diens toenmalige vriendin Eva Gabrielsson. De aantekeningen voor vervolgdelen, in bezit van Gabrielsson, konden dan ook niet worden gebruikt. Journalist/schrijver Lagercrantz kreeg van de erven de vrije hand. In het verhaal komen Blomkvist en Salander via professor Frans Balder, specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie, terecht in een web van internationale intriges rond cybercrime en kunstmatige intelligentie waarin de Zweedse geheime dienst, de Russische maffia, Silicon Valley-spionnen en de Amerikaanse NSA een rol spelen. Er is ook een hoofdrol weggelegd voor het hoogbegaafde autistische zoontje van Balder en daarnaast duikt de tweelingzus van Salander op. Los gezien van de vorige delen zeker een spannende, goed geschreven, intelligente en actuele thriller. Kreeg wisselende kritieken in de media, vooral de verdere karakterisering van Salander en Blomkvist viel niet overal in goede aarde. Maar dit boek, dat al direct in 38 talen verschijnt, zal zijn weg hoe dan ook wel vinden naar de Millennium-fans.

  10. Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans

    oorlog en terpentijn - stefan hertmansVlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Door de verhalen uit zijn jeugd vermoedde Hertmans dat de inhoud wel eens onthutsend kon zijn. Jarenlang durfde hij de schriften niet te openen. Tot hij het wél deed, en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.

    Hij sublimeerde zijn verdriet in de stilte van de schilderkunst. In een poging dat leven te doorgronden schreef Hertmans zijn herinneringen aan zijn grootvader op. Hij citeert uit diens dagboeken en kijkt naar diens schilderijen,om uiteindelijk de ware toedracht te ontsluieren. Hertmans vertelt dit verhaal met een verbeeldingskracht waarover alleen grote schrijvers beschikken, en in een vorm die een onuitwisbare indruk op de lezer achterlaat.

    Oorlog en Terpentijn vormt een aangrijpende zoektocht naar een leven dat samenviel met de tragiek van een eeuw – en een postume, bijna mythische poging dat leven alsnog een stem te geven.

    Recensie(s)

    Aan de hand van hem nagelaten memoires van zijn grootvader Urbain reconstrueert de Vlaamse schrijver (1951) in beeldrijke taal het leven van zijn grootvader die rond 1900 in armoede opgroeide in Gent. Hertmans verbindt op indrukwekkende wijze vroege jeugdervaringen van zijn grootvader met de latere, toen Urbain als jong soldaat hachelijke dagen en nachten in de loopgraven overleefde. Zo worden de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog aangekondigd met de beschrijving van een argeloze Urbain, die terecht komt in een oude gelatinefabriek, waar dierenkoppen worden gekookt. ‘Een zwarte stierenkop rolde tot tegen een tafelpoot. Meteen kropen de witte maden ertegenaan als een onstuitbaar leger dat uit een andere wereld naar hier was gestuurd om alles te bedekken en zich loos te vreten (…)’. Ook beschrijft Hertmans de transformatie van tijdgeest en stadslandschap, waarbij de schone natuur in vredestijd niets verraadt van het bloed en lijden dat de vruchtbare aarde opslorpte. Tegelijkertijd definieert de kleinzoon de afstand en de verwantschap met zijn grootvader. Met zwart-wit illustraties. Kleine druk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *