Boekenblog

Boekverslag

Hoe schrijf je nu een goed boekverslag? Hoe maak je een boek uittreksel of samenvatting. Waar vind je goede voorbeelden voor een goed boek verslag of uittreksel, dat is best lastig. We geven zelf aanwijzingen voor het schrijven van zo’n verslag, en daarnaast vind je hieronder een lijst met tips om boekverslagen te maken.

Hoe maak ik een boekverslag?

Het lezen van literatuur is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker dat je ook begrijpt wat je leest. Dat kun je laten zien in een boekverslag. De meeste scholieren zullen er tijdens hun schoolcarrière tenminste een paar moeten schrijven. Hoe je zo’n boekverslag kunt maken, lees je hier.

boekverlsag maken

1. Lees het boek

Voor je een boekverslag maakt, moet je eerst het boek goed gelezen hebben. Dan weet je wat de hoofdlijnen zijn en kun je snel dingen terugvinden. Lees echt het boek, niet alleen de samenvattingen. Voor een goed cijfer moet je de details kennen en die vind je alleen als je het hele boek zelf leest.

2. Noteer algemene informatie

Een boekverslag begint altijd met wat algemene informatie. Meestal gaat het om de volgende gegevens:

   • Titel
   • Schrijver
   • Aantal bladzijden
   • Uitgeverij
   • Jaar van (eerste) uitgave

Heb je een handleiding gekregen voor het schrijven van boekverslagen? Controleer dan even of je alle punten opgenomen hebt. Deze informatie is bijna altijd op de eerste paar pagina’s van het boek te vinden.

3. Wie, wat, waar, wanneer

Vervolgens geef je een korte introductie. Vertel wat voor soort verhaal het is, wie de hoofdpersoon (of hoofdpersonen) is, welke andere personen een belangrijke rol spelen, waar het verhaal zich afspeelt en wanneer het verhaal zich afspeelt.

Probeer dit verhaal compact te houden, maar beperk je niet tot de droge feiten. Het is leuk om hier vast wat achtergrondinformatie te geven. Speelt je boek zich af in de Middeleeuwen en gaat het over klasseverschillen? Noem dan hier bijvoorbeeld dat het leven in de Middeleeuwen niet voor iedereen even makkelijk was en dat er spanningen heersten tussen de rijken en de armen. Zo’n kleine toevoeging laat zien dat je je verdiept hebt in het boek en geeft context voor het verhaal.

4. Verklaar de titel

De titel van het boek vertelt meestal meer dan alleen waar het verhaal over gaat. Neem bijvoorbeeld ‘Het Gouden Ei’ van Tim Krabbé. Dat boek gaat niet over een gouden ei, maar het ei verwijst naar een droom van een van de hoofdpersonen en naar de afloop van het verhaal.

Verklaar de titel en kijk niet alleen naar de meest voor de hand liggende verklaring, maar probeer ook iets verder te denken. Soms heeft een titel meerdere verklaringen. Noteer alles wat je kunt bedenken en onderbouwen. Zo kun je laten zien dat je het boek goed gelezen hebt en dat je in staat bent om literatuur ook op een dieper niveau te begrijpen.

Heeft het boek ook een ondertitel? Verklaar deze dan ook.

5. Vat het verhaal samen

Vat nu het verhaal samen. Begin met het begin van het verhaal en noem ook hoe het verhaal afloopt. Probeer een duidelijke structuur in de tekst aan te brengen. Probeer de samenvatting ongeveer 500 woorden te houden.

Het maken van een samenvatting is makkelijker als je eerst puntsgewijs de belangrijke gebeurtenissen uit het boek noteert. Dit kun je doen als je het boek leest. Daarna filter je de écht belangrijke gebeurtenissen die de rode draad vormen voor het boek. Aan de hand daarvan, schrijf je de samenvatting.

6. Geef je mening

Een belangrijk onderdeel van je boekverslag is het geven van je mening. Dit is niet een zinnetje met ‘ik vond het een leuk boek’, maar een duidelijke onderbouwing van wat je vindt en waarom. Een paar vragen die je jezelf kunt stellen om tot een goed onderbouwde mening te komen:

   • Voldeed het verhaal aan de verwachtingen die je had? En waarom wel of niet?
   • Zou je het boek anderen aanraden? En waarom wel of niet?
   • Heeft het boek je aan het denken gezet en waarover?
   • Vind je de personages goed beschreven?
   • Is het boek op een goede manier opgebouwd?

Probeer voor je mening tenminste 250 woorden aan te houden.

7. Maak er een verzorgd verslag van

De presentatie van een boekverslag is ook belangrijk. Nu je alle informatie bij elkaar hebt, controleer je nog even of alles er in staat. Controleer de tekst ook op spelfouten en fouten in de grammatica. Print het verslag daarna uit, voorzie het van een cover met daarop je naam, het vak en je klas, en lever het in een snelhechter in.

 

Veel succes!

 

P.S. Lees ook mijn boekrecensies ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *