Boekenblog

De anatomie van het geluk - Julius Reynders

De anatomie van het geluk – Julius Reynders

Een overtuigend debuut van Julius Reynders. Met zijn personages en verhaallijn schetst Reynders een rake weerspiegeling van de huidige Westerse samenleving. Als lezer wordt je meegezogen in de onmogelijke zoektocht naar geluk. Reynders laat op een sublieme manier de vraagstukken die bij deze zoektocht komen kijken doorschemeren zonder iets te willen betogen of een oplossing te willen geven.

Achterflap

Liefde in tijden van maakbaarheid

In de hoop liefde te vinden gaat Jonathan, een biomedisch wetenschapper van zevenendertig, op reis naar Zuid-Amerika. De reis, die langs een aantal clubs en bordelen voert, brengt hem niets dan somberheid, maar op de terugweg leert hij Michel kennen, een Pick Up Artist – die hem inwijdt in the Game, de kunst van het vrouwen versieren. Jonathan past de theorie met succes toe en zijn leven neemt een onomkeerbare wending. Maar daarmee zijn niet alle problemen opgelost, integendeel.

De anatomie van het geluk is een roman over de hedendaagse plicht in het leven te slagen. Door de vrijheid van de moderne tijd lijkt geluk voor iedereen in het verschiet te liggen, maar is dat ook echt zo?

Boekrecensie De anatomie van het geluk

Psychologische roman over het versieren van vrouwen, de tragiek van het noodlot en het hebben van een depressie.

Jonathan is een 37-jarige biomedische wetenschapper die moeite heeft om contact te leggen met vrouwen. Na zijn werk hangt hij voor de buis. Hij eet magnetronvoer en kijkt porno. Na een bedroevende sekstrip door Zuid-Amerika ontmoet hij Michel, een joviale bodybuilder die werkzaam is op de Amsterdamse beurs. Michel is een ervaren vrouwenversierder die Jonathan de technieken leert om een vrouw te verleiden.

Het lukt Jonathan inderdaad om een aantal vrouwen in bed te praten. Dit succes doorbreekt zijn lethargie: hij gaat sporten, gezonder eten en voelt zich gelukkig. Maar een vrouw versieren is een ding, het onderhouden van een relatie vraagt meer van Jonathan dan hem lief is.

Tot hij Marit ontmoet. Een eigentijdse, bij vlagen hilarische relatieroman in de setting van het Amsterdamse uitgaansleven, met boeiende informatie over recente ontwikkelingen in de biomedische wetenschap. Een literair debuut van de auteur (1987) zonder franje dat uitdaagt op intellectueel en emotioneel niveau.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

1 gedachte over “De anatomie van het geluk – Julius Reynders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *