Boekenblog

De kindertrein - Viola Ardone

De kindertrein – Viola Ardone

De kindertrein is een ontroerend boek, gezien vanuit het oogpunt van een zevenjarige. Leuk perspectief omdat je dadelijk doordringt in de onvolwassenheid en het jeugdige denken van de hoofdpersoon. Hoe kijkt hij tegen alles aan, hoe beleeft hij zijn bestaan, hoe staat hij tegenover de wereld…

Achterflap

Het is 1946 als de zevenjarige Amerigo zijn arme buurt in Napels moet verlaten en door zijn moeder op een trein wordt gezet. Samen met duizenden andere kinderen uit het zuiden van Italië zal hij het hele land doorkruisen om een paar maanden in een gezin in het noorden door te brengen; een initiatief van de Communistische Partij om de kansarme kleintjes uit de ellende van na de oorlog te halen.

Amerigo weet niet wat hem te wachten staat, maar eenmaal daar wordt hij vertroeteld en krijgt hij het grootste cadeau dat hij in zijn leven zal krijgen: een viool.

Met de verbazing en de eigenzinnigheid van een intelligent kind van zeven laat Amerigo ons zien hoe ingrijpende gebeurtenissen het leven beïnvloeden.

De kindertrein is een epische en hartverscheurende roman over opgroeien, onmogelijke keuzes, loyaliteit en liefde.

Boekrecensie De kindertrein

Het verhaal van De kindertrein spreekt tot de verbeelding. Hoe kan het ook anders, wanneer je als hoofdpersonage een zevenjarige opvoert die meer honger dan eten heeft, in oude lompen rondloopt en gefascineerd is door schoenen. Hoewel het zich kort na de oorlog afspeelt, is niet alles kommer en kwel. Na de aanvankelijke angst – waar brengt die trein ons écht heen – blijken de maanden in het noorden een ware openbaring. De arme jongen blijkt een intelligente jongeman te zijn, die al snel weet wat hij wil in het leven.

Het verhaal wordt geheel verteld vanuit het perspectief van Amerigo. En die laat je als lezer meeslepen op zijn levenspad.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *