Boekenblog

De langste één minuut – Diet Groothuis

De langste één minuut - Diet Groothuis

“De langste één minuut” is een jongerenroman van Diet Groothuis, gepubliceerd door uitgeverij Volt. Het boek vertelt het verhaal van Mel, een jonge vrouw die onverwacht zwanger raakt en voor een moeilijke keuze staat. Groothuis gebruikt een vrije versvorm, wat het verhaal een unieke en poëtische ondertoon geeft.

Achterflap

Hoe een minuut zo lang kan duren

Stel je voor: je woont net op kamers en rommelt maar wat aan. Plotseling staat je leven radicaal op de kop: je bent onverwacht en ongewild in verwachting. Maar van wie?

In deze spannende jongerenroman in vrije verzen staat Mel voor een beslissende keuze, die ze helemaal alleen moet maken. Tegen wil en dank moet ze stevig op haar benen staan, zichzelf aankijken en zich afvragen: wie ben ik en wat wíl ik?

Anno 2024 hebben jongeren vaker onveilige seks en neemt het aantal abortussen in Nederland toe. Dat terwijl op veel plekken op aarde de keuzevrijheid van vrouwen juist afneemt.

Dit boek laat zien en voelen hoe je eerlijk en open een juiste beslissing neemt, wat die beslissing ook is.

Boekrecensie De langste één minuut

“De langste één minuut” is een meeslepende en emotioneel geladen roman die jongeren aanspreekt met een actueel en belangrijk thema. Mel, de hoofdpersoon, woont net op kamers en heeft een relatie met Boris. Tijdens een vakantie heeft ze een onenightstand met een ander jongen, wat leidt tot een onverwachte zwangerschap. Mel worstelt met de vraag of ze de zwangerschap moet afbreken of het kindje houden, terwijl ze tegelijkertijd de druk voelt van haar vader en haar vriend.

Groothuis’ keuze voor de vrije versvorm maakt het boek toegankelijk en makkelijk leesbaar, terwijl het toch diepgaande gevoelens en dilemma’s behandelt. De korte tekstfragmenten en zwart-witillustraties van Jantien Derks versterken de poëtische ondertoon en geven een visuele afwisseling aan het verhaal.

Het boek belicht het dilemma rondom zwangerschap en abortus, en benadrukt de noodzaak om een eigen keuze te maken, ongeacht wat anderen vinden. Dit is een belangrijke boodschap, vooral in een wereld waarin de keuzevrijheid van vrouwen vaak onder druk staat. Groothuis laat zien hoe belangrijk het is om eerlijk en open een beslissing te nemen die goed voelt, wat die beslissing ook mag zijn.

Hoewel de vrije versvorm sommige lezers misschien minder emotioneel aanspreekt, biedt het boek een sterke boodschap en een realistische kijk in de gevoelens en motieven van de personages.

“De langste één minuut” is een boek met potentie en een belangrijke boodschap voor jongeren, die hen aanmoedigt om hun eigen pad te kiezen en steun te zoeken in hun omgeving.

Scroll naar boven