Boekenblog

de natuurwetten van het kind - cécile alvarez

De natuurwetten van het kind – Céline Alvarez

Voor ouders echt een aanrader om te lezen. Dit boek ‘De natuurwetten van het kind’ laat je nadenken over je opvoeding en het onderwijs. Ik voorspel dat je het niet kunt lezen, zonder iets te willen uitproberen of veranderen!

Achterflap

Neurowetenschappers zeggen het al lang: kinderen worden geboren met een natuurlijke aanleg om nieuwe informatie makkelijk op te nemen en om snel nieuwe dingen te leren. Maar de maatschappij, en dan in het bijzonder ons onderwijssysteem, belemmert dat natuurlijke leerproces. Een groot deel van onze kinderen verlaat de basisschool met een achterstand die gevolgen heeft voor hun verdere opvoeding.

Leerkrachte Céline Alvarez startte een driejarig experiment in een kleuterschool in Gennevilliers (Frankrijk), met goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs. Ze besloot de natuurwetten van de kinderen in haar klas te volgen. De resultaten waren verbluffend.

Aan het eind van het tweede jaar konden alle goede kleuters en 90% van de gemiddelde leerlingen lezen én rekenen. Ook hun morele en sociale kwaliteiten vertoonden een enorme vooruitgang.

De auteur onthult in haar bestseller een nieuwe manier om naar je kind te kijken en zijn of haar natuurlijke leerproces verder te ontwikkelen. Thuis én op school. Céline Alvarez verduidelijkt op heldere wijze de grote wetenschappelijke principes die aan de grondslag liggen van leren en ontwikkelen. Ze deelt haar ervaringen en geeft praktische tips met ouders en onderwijzers zodat zij kinderen kunnen helpen hun potentieel optimaal te ontplooien.

Boekrecensie De natuurwetten van het kind

Een interessante kijk op de huidige onderwijsmethodes en de opkomst van nieuwe manieren van lesgeven aan jonge kinderen. Ook als je er eerder sceptisch tegenover staat, schotelt het boek je enkele intrigerende cases voor.

Hoe kies je de juiste school voor jouw kind? Ga je voor klassiek of toch liever voor methode-onderwijs? In Frankrijk deed het boek van Céline Alvarez alvast veel stof opwaaien. Want volgens de schrijfster belemmert het klassieke onderwijs het natuurlijk leerproces van onze kinderen.

Wat er van aan is, het is sowieso nuttig om af en toe eens stil te staan bij de manier hoe we onze kinderen laten schoollopen.

Het boek geeft enkele rake voorbeelden die je sowieso wil uitproberen!


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *