Boekenblog

De plaag - David Walton

De plaag – David Walton

“De Plaag” is een boek met laagjes. Aan de ene kant is het een geweldig spannende thriller, vol onverwachte wendingen, waar iedere liefhebber van spannende boeken de tanden in wil zetten. Aan de andere kant biedt het, voor wie wil, extra diepgang.

Achterflap

Bioloog Paul Johns raakt tijdens een expeditie in het Amazonewoud vermist. Als hij weer opduikt heeft hij een gat in zijn geheugen en een schimmelinfectie die hem bijna het leven kost.

Zodra hij genezen is, blijkt zijn communicatievermogen en geheugen sterk te zijn verbeterd. Ook andere zieke mensen in Zuid-Amerika zijn na genezing beter in staat om te communiceren en onthouden.

Maar dan blijkt dat de overlevenden zich gaan organiseren en een duister gemeenschappelijk doel hebben

Paul beschouwt de schimmel als een waardevolle stap vooruit in de menselijke evolutie. Maar zijn broer, NSA-er Neil, is ervan overtuigd dat de schimmel tot de ondergang van de mensheid zal leiden.

Beide broers komen tegenover elkaar te staan op een steeds gevaarlijker internationaal strijdtoneel.

Boekrecensie De plaag

Hoofdpersoon en ik-figuur van het verhaal is Pauls jongere broer Neil Johns, die tot zijn grote geluk bij inlichtingendienst NSA wordt aangenomen als codebreker. Het is in die hoedanigheid dat hij op het spoor komt van mensen die achter de aanslag zitten, ziet wat de schimmel doet met mensen en een connectie tussen beiden vermoedt.

Terwijl de wereld zich vervolgens afvraagt of de schimmel wellicht een aanwinst is voor de mensheid, verzamelen de geïnfecteerden zich en vertonen ze steeds agressiever gedag. Het is dan aan Neil en zijn collega’s om het in een wereld waarin niemand meer te vertrouwen is op te nemen tegen de schimmel.  

Over de manier waarop Walton dit verhaal heeft geschreven, valt veel goeds te zeggen.

Zo baseert hij zich op uitstekende wetenschappelijk research, heeft hij alles goed doordacht en steekt het plot sterk in elkaar. Wat dat betreft is het boek sciencefiction in de meest letterlijke zin van het woord: wetenschappelijke fictie.

Verder is Waltons schrijfstijl plezierig, is Neil een aangename en ongebruikelijke held en zijn de andere personages divers en interessant.

Het boek zit vol spanning en de lezer wordt regelmatig getrakteerd op verrassende wendingen.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *