Boekenblog

De populariteit van ‘doe-boeken’

Eerst waren er de ‘zelf-hulp-boeken’ en nu stijgt de populariteit van ‘doe-boeken’. Een boek dat je helpt om dingen te doen. Alleen, met je partner, met je zoon of dochter, met vrienden,… Als je maar dingen doet.

Psychologische of ‘zelf-hulp-boeken’

‘Zo zeg je nee’, ‘Wij zijn ons brein’, ‘De kracht van het nu’, ‘Relateren kun je leren‘ het zijn maar enkele van de populaire therapie en zelfhulp boeken. Je leest ze in de hoop vat op je leven te krijgen. Je wil veranderen. Je wil geen slaaf meer zijn van het dagelijkse leven en de dagelijkse sleur.

Helaas brengen zo’n boeken veelal ook een slecht gevoel teweeg. Want je doet het blijkbaar allemaal volledig verkeerd.

Een ander probleem is dat veel mensen denken (of eerder misschien hopen) dat na het lezen van zo’n boek al hun problemen opgelost zijn. Dan moet je wel weten dat een boek nog altijd maar een ‘adviseur’ is, en wat jij met dat advies doet hangt volledig van jou af. Jij moet het DOEN.

Van adviserend boek naar doe-boek

bucketlist boek - de populariteit van doe-boekenMet de komst van de ‘doe-boeken’ verschuift de focus van lezen en begrijpen naar het effectieve doen. Door te werken met lijstjes en sociale druk zie je vaak meer en beter resultaat. We worden als het ware gedwongen om dingen te ondernemen.

Vaak laat het boek ons ook gewoon dingen doen waarvan we weten dat het goed is, en dat we het vaker zouden moeten doen, maar waar je helaas niet aan toe komt. Het bekendste is misschien wel ‘het Bucket List boek’.

Of er ook resultaat is op lange termijn weten we (nog) niet, maar leuk is het zeker wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *