Boekenblog

De schipbreuk van The Wager - David Grann

De schipbreuk van The Wager – David Grann

De schipbreuk van The Wager is een waargebeurd verhaal over een Britse expeditie die in 1740 uit Engeland vertrok voor een geheime missie, maar eindigde in een ramp. Het boek volgt de lotgevallen van de bemanning van HMS The Wager, een van de schepen die verging in een storm voor de kust van Patagonië.

Achterflap

Waargebeurd verhaal over muiterij, waanzin en een strijd op leven en dood

Op 28 januari 1742 spoelde een bouwvallig schip aan op de kust van Brazilië. In het ruim bevonden zich dertig uitgemergelde mannen, overlevenden van de bemanning van HMS The Wager. Een Brits schip dat in 1740 uit Engeland was vertrokken voor een geheime missie. Tijdens de achtervolging van een Spaans galjoen verging het schip in slecht weer voor de kust van een verlaten eiland vlak bij Patagonië. Na maanden van ontberingen slaagde de bemanning erin van wrakhout een boot te maken. Meer dan honderd dagen doorkruisten zij de woeste zeeën. Bij terugkomst in Engeland werden ze onthaald als helden.

Zes maanden later landde een ander, nog bouwvalliger vaartuig op de kust van Chili. Aan boord bevonden zich drie schipbreukelingen van diezelfde HMS The Wager. Maar zij vertelden een heel ander verhaal van wat zich na het vergaan van hun schip had afgespeeld. De dertig matrozen die eerder in Brazilië aan land waren gekomen, waren volgens hen geen helden, maar muiters. Terwijl de beschuldigingen van verraad en moord over en weer gingen, riep de Admiraliteit een krijgsraad bijeen om te bepalen wie de waarheid sprak. Het werd een kwestie van leven of dood – wie door de rechtbank schuldig werd bevonden, zou worden opgehangen.

Boekrecensie De schipbreuk van The Wager

David Grann, een bekroonde journalist en bestsellerauteur, heeft een meeslepend en spannend boek geschreven dat leest als een literaire thriller. Hij baseert zich op uitgebreid historisch onderzoek, waaronder originele documenten, dagboeken, brieven en getuigenissen van de schipbreukelingen. Hij reconstrueert de tocht van de The Wager in al zijn fascinerende gruwel, en onthult de geheimen, intriges en conflicten die de expeditie omringden.

De schipbreuk van The Wager is niet alleen een avonturenverhaal, maar ook een psychologisch drama dat de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen en de morele dilemma’s van overleving onderzoekt. Het boek stelt de vraag wie de ware helden en schurken waren in deze tragedie, en hoe de waarheid werd verdraaid door de geschiedenis. Het is een boek dat de lezer zal boeien, ontroeren en verbazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *