Boekenblog

De vuurvrouw - Meredith Van O

De vuurvrouw – Meredith Van O

‘De Vuurvrouw’ is een literaire thriller met vele lagen. Intrigerend, spannend, diepzinnig, poëtisch, uniek. Een boek dat je bij je nekvel grijpt, je niet meer loslaat en in je hoofd kruipt.

Achterflap

Wanneer ex-lerares Maritgen besluit om een einde te maken aan haar leven vol mislukkingen, vindt ze in een park een mooi versierd notitieboekje met merkwaardige levenswijsheden.

Het boekje blijkt toe te behoren aan de Japanse restaurantbediende Tatsuo, die er zijn observaties over zijn ongewone leven in het westen in noteert.

De vondst in het park is de start van een spannende paringsdans tussen twee extreme personages die uitmondt in een regelrechte obsessie van Tatsuo voor Maritgen. Hij raakt zo geobsedeerd door deze ‘vuurvrouw’ dat hij een aantal sleutelfiguren uit haar leven uitschakelt.

Zij vindt in het boekje inspiratie om haar chaotische leven weer op de rails te krijgen en stelt zich alsmaar onafhankelijker op. Dit drijft Tatsuo tot enorme wanhoop en het uitdenken van een onwaarschijnlijk plan om haar voor hem te winnen.

Boekrecensie De vuurvrouw

De Vuurvrouw is een niet al te dik boek, en je zou het in één dag kunnen uitlezen. Maar dit raad ik toch wel af.

Ik las telkens een stukje, of een tweetal hoofdstukken en liet het dan allemaal even bezinken. Er zitten heel wat lagen en interessante gedachten in verscholen, wanneer je het in één ruk uitleest, mis je volgens mij heel wat diepte die de auteur in haar boek heeft gelegd.

Het is bovendien een werk om te lezen en herlezen, telkens zal je er andere dingen in ontdekken. De auteur heeft heel lang aan De vuurvrouw gewerkt, gesleuteld en herschreven. Vandaar dat je er als geoefend lezer zoveel lagen in terugvindt.

Bovendien is het ook nog eens gebaseerd op waargebeurde feiten die de auteur zelf meegemaakt heeft en dit merk je.

Bepaalde stukken zijn met veel gevoel geschreven en raken je tot in de ziel. Ik kreeg af en toe kippenvelmomentjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *