Boekenblog

Joyce Maynard - een lang weekend

Een lang weekend – Joyce Maynard

In het begin kwam het verhaal wat moeizaam op gang, maar hoe meer ik in het verhaal zat, hoe moeilijker het werd om het boek opzij te leggen. Doordat het verhaal vertelt wordt uit het perspectief van een 13-jarige, duwt het je als volwassene soms wel met je neus op de feiten. Mooi!

Samenvatting

De dertienjarige Henry woont met zijn moeder Adele in een slaperig Amerikaans stadje. Vrienden heeft hij niet, en zijn vader ziet hij alleen op zaterdagavond als hij verplicht moet eten met zijn nieuwe gezin. Hoe hij ook zijn best doet, Henry weet dat hij met al zijn grapjes en zijn goedbedoelde ‘echtgenoot voor één dag’-coupon zijn labiele moeder niet gelukkig kan maken.

Dat verandert allemaal op de dag voor Labor Day, als een geheimzinnige gewonde man Henry aanspreekt en om hulp vraagt. De daaropvolgende dagen leert Henry een aantal waardevolle levenslessen: de beste manier om een honkbal te werpen, het geheim van een perfecte taartbodem, de adembenemende pijn van jaloezie, de macht van verraad en het belang om het geluk van anderen – en dan vooral van degenen die we liefhebben – boven onszelf te plaatsen.

Joyce Maynard vertelt een verhaal van liefde, seksuele spanning, schrijnende puberteit en verwoestend verraad. Vanuit het oogpunt van een dertienjarige jongen – en de man tot wie hij zal uitgroeien – neemt Maynard de lezer mee naar de gebeurtenissen van een lang, heet en allesbepalend weekend.

Review ‘Een lang weekend’

Hoe meer je in het verhaal zit, hoe moeilijker om te stoppen met lezen.

Het gaat over de 13-jarige Henry en zijn ietwat vreemde moeder Adele die alles tegen haar zoon zegt. Henry is een jongen die niet goed weet wat hij wil en echt een beetje een sullige puber is. Hij zit met heel veel vragen en dingen waar pubers op die leeftijd mee te maken krijgen (meisjes, zoenen, eerste keer seks).

Op de dag voor Labor day wordt Henry aangesproken in de supermarkt door Frank en ze nemen hem mee naar huis. Frank is namelijk gewond. Gezien zijn verwondingen, vertelt Frank hun de waarheid wat hem is overkomen en ze besluiten dat hij toch mag blijven.

In dat weekend leert Henry zoveel van Frank en fleurt Adele zo op van Franks aanwezigheid dat Henry zijn moeder bijna niet meer herkent.

 


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *