Boekenblog

Eenzaam, de dapperen - Olga Majeau

Eenzaam, de dapperen – Olga Majeau

‘Wij maken herinneringen, maar herinneringen maken ons óók.’ Dat is de centrale gedachte van deze bijzondere roman ‘Eenzaam, de dapperen’ die gebaseerd is op een waargebeurd familiedrama.

Achterflap

Begin jaren zeventig komt een moeder van twee zoons, kinderen nog, om bij een auto-ongeluk aan de voet van de Franse Pyreneeën. Het doet de nabestaanden te veel pijn om over haar te spreken.

Ruim vier decennia later zijn de sporen van wat dat zwijgen met het gezin heeft gedaan nog alom aanwezig. Herinneringen zijn vervaagd en vervormd. De jongste zoon heeft er zelfs helemaal geen. Zijn geboorteland heeft hij verlaten. Elke zomer keert hij er terug en beziet hij de familietaferelen steeds meer als buitenstaander. Heimwee naar zijn land heeft hij niet; pijn om daar te zijn waar zijn wortels liggen en waar hij al lang geleden niet anders kon dan ervandaan vertrekken des te meer.

Tegen het taboe in dat al die jaren heerst in het gezin, gaat hij op zoek naar zijn moeder.

Boekrecensie Eenzaam, de dapperen

Prachtig en pakkend verhaal over de zoektocht van een zoon naar zijn verloren, gestorven moeder.

In het verhaal spelen de thema’s zwijgen, eenzaamheid en doorgegeven familiepatronen een belangrijke rol, maar voornamelijk staan herinneringen hier centraal.

Herinneringen die niet zo waar zijn als we altijd geloven dat ze zijn. Hiermee lopen fictie en non-fictie door elkaar heen.

Kan je pas vooruit in het leven als je weet waar je vandaan komt?


Zelf het boek lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandelaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *