Boekenblog

Fair play - Tove Jansson

Fair play – Tove Jansson

De Zweedstalige Finse auteur Tove Jansson (1914-2001) is vooral bekend van de kinderboekenserie en stripverhalen over Moem. Ze baseerde “Fair play’ op haar eigen leven, dat ze deelde met kunstenares Tuulikki Pietilä. Werk en liefde waren voor haar de drijfveren van het bestaan. Een mooi vormgegeven boek, met foto’s van de auteur en haar partner en een voorwoord van Ali Smith.

Achterflap

Mari en Jonna zijn twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki. Overdag werken ze in hun eigen huis, ’s avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust.

In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een goede relatie. Jansson schreef dit boek toen ze in de zeventig was en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

Boekrecensie Fair play

Op de cover staat ‘roman’ terwijl het boek uit aparte verhalen bestaat. Het gaat over de levens van twee vriendinnen (waarvan één schrijfster is en de andere kunstenares, net als Tove en haar vriendin Tuulilli dus).

Dit boek is een klein pareltje en gaat over één van de mooiste, intiemste persoonlijkste dingen die er in een mensenleven bestaan: de liefde. En of die dan tussen man en vrouw is of tussen twee vrouwen of tussen drie mannen, dat doet er niet toe. In Fair play spat de liefde van het papier zonder ooit romantisch of klef of aanhankelijk te zijn. De liefde zit hem in de vanzelfsprekendheid, de samenhorigheid, in meer minder dan meer.

Tove Janson heeft een klein, intiem meesterwerkje geschreven dat je even meeneemt, weg van de wereld; het laat je zweven en zachtjes weer neerdwarrelen. Een boekje dat je de grootsheid van het kleine laat zien. Nestel je met dit uurtje tederheid in de zetel onder een dekentje en laat je helemaal onderdompelen…


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *