Boekenblog

Grime Wytske Versteeg

Grime – Wytske Versteeg

Wytske Versteeg verheft een thrillerachtige sprookje tot een sterke psychologische roman. Wie is Grime? De vierde roman van Wytske Versteeg (1983) is in zekere zin een spookverhaal: boven de personages, of eigenlijk binnenin de personages, waart een spookachtige gedaante rond die hun angst inboezemt en voor een ontembare onrust zorgt. Grime heet hij dus – een naam die sinistere associaties oproept, maar ook klinkt als grimassen en schmink, als dat wat het ware gezicht verhult. 

Achterflap

Als eerstejaarsstudent aan het elitaire Shelterwood wordt Nino verliefd op Suyin, een grillig en kwetsbaar meisje. Zij is echter in de ban van de charismatische Michael Wallerstadt, Nino’s jeugdvriend en grote voorbeeld. In een drukkend hete zomer werkt het drietal samen aan een film, Grime, die hun levens voor altijd zal veranderen.

Nu, jaren later, probeert Nino erachter te komen wat er precies is gebeurd tijdens hun laatste maanden samen. Maar in een zoektocht waarin niets is wat het lijkt te zijn, verliest hij zijn eigen leven steeds verder uit het oog.

Grime is een verhaal over wat niet kan worden vergeten, over obsessie die tot over de rand van de waanzin drijft en over de onbetrouwbaarheid van onze waarneming

De wereld is een foto met een lange sluitersnelheid

Boekrecensie Grime

Het boek speelt zich af rond vier personen die in een huis wonen nabij het onderwijsinstituut Shelterwood. Verteller Nino onderzoekt een gebeurtenis tijdens hun laatste maanden samen in dat huis.

Nino woonde in een gewoon, saai dorp bij zijn gewone ouders. Op een dag halen z’n ouders de kansarme maar bijzondere jongen Micheal in huis. Tussen Nino en Micheal vormt zich een speciale vriendschap. Ze zijn elkaars tegenpolen en worden zo tot elkaar aangetrokken maar evengoed stoten ze elkaar af.

Op een dag verdwijnt Micheal plots, zonder iets te zeggen. Op dat moment beslist Nino om aan de elitaire universiteit Shelterwood te studeren. Daar bouwt hij een vriendschap op met Sophie en Suyin. En op die laatste wordt Nino uiteindelijk verliefd.

Tot hiertoe een cliché relaas van een puberende jongen in identiteitscrisis.

Maar dan neemt het verhaal een wending wanneer de psychische problemen van Suyin onder de aandacht worden gebracht, en zich ook steeds sterker manifesteren. Ze is in de ban  van Grime, een man zonder gezicht. Niemand weet hoe erop te reageren en alles lijkt te verergeren wanneer Micheal plots weer opduikt.

Jaren later zoekt Nino nog altijd naar de oorzaak van Suyins volledige ondergang… Of hij slaagt in zijn queeste om Grime te vinden en te ontmantelen, lees je best zelf.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *