Boekenblog

Harald - Paul Christiaan Smis

Harald – Paul Christiaan Smis

Als je van verhalen over Noorse vikingen houdt, dan is Harald zeker een aanrader! Het boek heeft me aangenaam verrast.

Achterflap

Hij had dood moeten zijn, maar de schikgodinnen sponnen zijn levensdraad verder. Hij stond op van het slagveld en vluchtte naar de andere kant van de wereld. Samen met twee trouwe vrienden stond hij bloot aan de listen van het lot. Hij vocht tegen wilde horden, liet zich bedotten door het masker van verraders en werd verlegen bij het zien van een naakte vrouw. In de ochtend daagde hij het leven uit, maar de avond bleef hem steeds een stap voor.

Paul Christiaan Smis, auteur van Korte verhalen uit de Middeleeuwen, duikt in het leven van de jonge Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. Hij volgt hem op zijn tochten door het Oost-Europa van duizend jaar geleden en schildert zijn ontwikkeling van leerling tot krijgsman. Een verhaal waarin de held geen held is, maar een onzekere jongen die een voetstuk achter zich aansleept.

Boekrecensie Harald

Eerlijk toegegeven zal ik niet snel zelf naar een historische roman grijpen. Dus toen men mij vroeg of ik het boek eens wilde lezen, en er mijn mening over uiten, greep ik de kans om eens ‘uit m’n comfortzone’ te stappen. Op gebied van genre dan toch :-)

In het begin merkte ik dat ik wat moeite moest doen om in het verhaal te komen. Maar dat kan ook zijn omdat ik dacht dat ik moeite moest doen; Want eens ik me er helemaal in bevond, kon ik echt ontspannen lezen. En zelfs genieten!

Over het boek zelf dan:

Harald is vijftien jaar bij de start van het verhaal. Hij raakt gewond wanneer hij aan de zijde van zijn halfbroer een slag uitvecht.
Zijn halfbroer sterft en Harald vlucht meer dood dan levend de bossen in.

Op zoek naar de vrouw die hem – hopelijk – kan genezen.

Daarna neemt Smis je op een mooie wijze aan de hand mee langs veldtochten en veldslagen die de jonge Harald in naam van Koning Jaroslav uitvecht.

Harald doet dit niet zomaar. Hij heeft een doel. Of hij dit doel zal behalen lees je in Harald van Paul Christiaan Smis.

Paul Christiaan Smis zet een mooi verhaal neer. Moesten er meer historische romans zoals deze zijn, dan zou ik er meer voor open staan. Maar misschien moet ik er dan sneller eens eentje grijpen om te lezen…

Zelf het boek lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *