Boekenblog

Het intieme vreemde - jente jong

Het intieme vreemde – Jente Jong

Jente Jong was twee jaar oud toen ze haar moeder verloor. Voor haar debuutroman ‘Het intieme vreemde’ gebruikte ze fragmenten uit de dagboeken die haar moeder bijhield. De combinatie van Jente’s verleden, de fragmenten en het verhaal zorgen voor dit fijne debuut. 

Achterflap

‘Ik herken direct de zwarte haren die als een helm haar hoofd bedekken. Mijn handen draai ik om de touwtjes van mijn jurk tot mijn vingers blauw zien. Verbeeld ik het me? Ik bestudeer nauwkeurig haar gezicht: de grove neus die er een scheve lijn op trekt en de lichte groeven naast haar ogen die je enkel ziet als je heel goed kijkt. Er is geen twijfel mogelijk: zij is het.’

Als Sarah, een jonge actrice, haar moeder eindelijk teruggevonden denkt te hebben, kan ze niet langer op het toneel staan. Ze eigent zich een nieuwe rol toe om dichter bij de vrouw die haar moeder lijkt te zijn te komen. Want als je ergens maar hard genoeg in gelooft, wordt het vanzelf waarheid.

Maar als er niets verandert, verandert er niets.

Recensie ‘Het intieme vreemde’

Een pakkend verhaal over hoe ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden zoveel jaren later je hele doen en laten domineren. Sarah lijkt alles op een rij te hebben, tot ze plots meent haar moeder te herkennen in het publiek wanneer ze een toneelstuk opvoert. Alles blokkeert en ze gooit haar hele leven om.

Daardoor komt ze niet alleen dichter bij de vrouw die ze haar overleden moeder waant, maar ook bij haar oude best vriend Thomas. Ook dat verleden komt naar boven en vraagt om opgelost te worden. Sarah lijkt zich in haar eigen wereld op te sluiten, en laat met moeite nog iemand toe.

Maar wat blijft er dan nog over van haar leven? Op wie kan ze nu nog terugvallen?

Een verhaal met herkenbare situaties. Willen vasthouden aan het verleden, bang voor de realiteit…

Het boek laat ook vooral een diepe indruk na als je weet dat de schrijfster voor een stuk dezelfde dingen doorstaan heeft als het hoofdpersonage. Dat maakt bepaalde zaken ook tastbaarder voor ons als lezer.

Een relatief dun boek dat vlot leest, kortom een geslaagd debuut.

Boektrailer Jente Jong ‘Het intieme vreemde’


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *