Boekenblog

Het is hier helemaal (niet) perfect - Carlie van Tongeren

Het is hier helemaal (niet) perfect – Carlie van Tongeren

Het is hier helemaal (niet) perfect is een mooi boek met een fantastische boodschap. Iets wat de meeste mensen goed in de oren mogen knopen: imperfectie is veel interessanter dan perfectie. Gooi gewoon die rommelige foto op Instagram, wees eerlijk tegen je vrienden en leer van je fouten. Want wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.

Achterflap

Wat als reizen niet zo leuk is als het op Instagram lijkt?

‘Het is hier helemaal (niet) perfect!’ is de nieuwe roman van Carlie van Tongeren, die met haar boek ‘Het zusje van’ genomineerd werd voor de Prijs van de Jonge Jury 2021.

Yara is net glansrijk geslaagd voor het gymnasium en heeft twee Grote Reisdoelen: een succes maken van haar vrijwilligerswerkproject én Instagram-account met bijna 10.000 volgers. Eenmaal in Indonesië haalt ze bergen likes binnen met haar perfecte Instagram-feed van een avontuurlijk en betrokken vrijwilligerswerkmeisje.

Wat haar volgers niet zien, is dat haar reis tegenvalt: het project dat maar niet van de grond komt, de klamme hitte en Yara zelf. Want hoe ver ze ook reist, ze neemt zichzelf en haar verleden gewoon met zich mee. Yara krijgt last van paniekaanvallen en de perfectie van haar feed brokkelt af. Dan ontmoet ze Ro, die niet lijkt te begrijpen hoe belangrijk Yara’s reisdoelen zijn. Hij heeft zelf juist helemaal geen doel. Onvoorstelbaar, vindt Yara. Of is hij precies wie ze nodig heeft op deze mislukte droomreis?

Boekrecensie Het is hier helemaal (niet) perfect

Het verhaal begint met Yara, op Schiphol. Ze neemt afscheid van haar familie en beste vriendin Ifke. Yara gaat vier maanden naar Indonesië toe, een vrijwilligersproject opstarten en de droomreis van haar leven maken. Yara is er (bijna) klaar voor en kan niet wachten om haar twee Grote Reisdoelen waar te maken.

Helaas loopt het allemaal net wat anders, wanneer ze in Indonesië aankomt.

Yara is een prettig personage om over te lezen. In het begin is ze nogal geobsedeerd door haar Instagram-account, alles moet perfect gaan en ze heeft moeite met de tegenslagen. Ze heeft het gevoel dat ze faalt, terwijl dit toch echt haar droomreis zou moeten zijn. Via Yara leer je de andere personages ook goed kennen. Yara en later ook Ro, zijn zo geschreven, dat het net lijkt alsof je ze kent. Het is dan ook onmogelijk om niet met ze mee te leven. Beide personages maken een enorme groei door in het verhaal en deze groei maakte ontzettend nieuwsgierig naar de volgende stappen die ze zouden ondernemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *