Het meisjesmanifest is het tweede boek van Carlie van Tongeren, die eerder Heerestraat & Rozenlaan schreef. Ze baseerde Het meisjesmanifest op de ervaringen van Milou Deelen, die een video maakte over sluthshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.
Achterflap
Tess heeft een fantastische zomer met Lars, maar als ze terugkomt op school is ze opeens het onderwerp van het “Slettenlied’, en heeft iedereen een mening over haar. Tess is boos en verontwaardigd en besluit het er niet bij te laten zitten: ze mag toch zeker zelf weten wat ze doet?
Kati houdt van zingen en gitaarspelen, maar absoluut niet van in de spotlights staan. Ze zweert bij adviesartikelen uit tijdschriften, ook al voelt ze zich daardoor niet altijd beter over zichzelf. Als haar vriendin Tess opeens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan, probeert ze zo goed als ze kan te helpen – maar dat lukt niet door op de achtergrond te blijven.
Sara besluit dat dit Het Jaar Zonder Jongens wordt. Na een vervelende ervaring en dan ook nog eens het gedoe met Tess is ze er helemaal klaar mee. Maar sommige dingen kun je niet voor altijd wegstoppen, en Sara beseft dat zijzelf de enige is die haar problemen kan oplossen. En wat moet ze eigenlijk met die leuke jongen van de rugbyvereniging?
Boekrecensie Het meisjesmanifest
Het leuke aan het boek is dat je vanuit de drie perspectieven van de drie vriendinnen leest. De rol van vriendschap primeert echt wel in dit boek.
Het meisjesmanifest gaat over slutslaming en aanverwante onderwerpen. Het onderwerp werd heel goed uitgewerkt. Het thema is ook heel actueel, dus is het wel belangrijk dat het een realistisch beeld schept van hoe het eraan toe gaat, en wat de gevolgen kunnen zijn.
In het boek wordt het onderwerp dan ook goed belicht.
De onbetaalbare waarde van boeken. Dit boek is er zo eentje die daar enorm aan bijdraagt. Koop dit, lees dit, en zorg dat meer mensen dit lezen.
Zelf genieten van dit heerlijke boek?