Boekenblog

Het roodharige meisje van Auschwitz - Nechama Birnbaum

Het roodharige meisje van Auschwitz – Nechama Birnbaum

“Het roodharige meisje van Auschwitz” is een aangrijpend boek dat zowel de gruwelijkheden als de menselijke veerkracht van de Holocaust op een indringende manier beschrijft.

Achterflap

Als Rosie achttien is wordt ze met haar moeder, zusje en broertje door de nazi’s weggerukt uit hun vertrouwde leven in Crasna, een dorpje aan de grens van Roemenië en Hongarije. Vanaf dat moment begint hun onvoorstelbare helletocht langs verschillende concentratiekampen.

Hoewel iedereen Rosies rode haar lelijk vindt, put zij er juist kracht uit. Als ze bij aankomst in Auschwitz meteen wordt kaalgeschoren, voelt het daardoor alsof ook een deel van haar bestaan wordt afgenomen.

Maar midden in alle chaos en hopeloosheid realiseert ze zich dat de nazi’s één ding niet van haar kunnen afpakken: haar enorme doorzettingsvermogen, dat ze mede ontleent aan dat unieke haar.

De gruwelijkheden van de concentratiekampen en dodenmarsen worden op kale, indringende wijze beschreven en afgewisseld met impressies van het alledaagse, joodse gezinsleven in een dorpje dat nog geen weet heeft van de aanstaande verschrikkingen.

Boekrecensie Het roodharige meisje van Auschwitz

Het boek “Het roodharige meisje van Auschwitz” is een ontroerende en aangrijpende getuigenis van de Holocaust, geschreven door Nechama Birnbaum. Het verhaal is gebaseerd op de waargebeurde ervaringen van Birnbaum zelf, die als tiener samen met haar familie werd gedeporteerd naar Auschwitz.

Het boek beschrijft op een indringende manier het leven in het concentratiekamp, de gruwelijke omstandigheden waarin de gevangenen moesten overleven en de verschrikkelijke misdaden die werden gepleegd door de nazi’s. Maar het is ook een verhaal over hoop, moed en veerkracht, over de kracht van de menselijke geest om te overleven in de meest extreme omstandigheden.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de persoonlijke stem van Birnbaum zelf, die haar verhaal vertelt met een ongekende eerlijkheid en oprechtheid. Haar herinneringen zijn levendig en gedetailleerd, waardoor de lezer het gevoel krijgt alsof hij/zij zelf aanwezig is in het kamp.

Al met al is “Het roodharige meisje van Auschwitz” een aangrijpend boek dat zowel de gruwelijkheden als de menselijke veerkracht van de Holocaust op een indringende manier beschrijft. Het is een verhaal dat nooit vergeten mag worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *