Boekenblog

Hippie - Paulo Coelho

Hippie – Paulo Coelho

In Hippie, zijn meest autobiografische roman tot nu toe, neemt Paulo Coelho ons mee terug in de tijd om de droom van een generatie te herdenken. Een generatie die verlangde naar vrede en de gevestigde orde wilde uitdagen: autoritaire politiek, conservatieve manieren van gedrag, overmatig consumentisme, en een onevenwichtige concentratie van rijkdom en macht.

Achterflap

Zomer 1970: de Magic Bus van Amsterdam naar Nepal

De jonge Paulo wil schrijver worden en laat zijn haar groeien. Nadat hij tijdens de militaire dictatuur in Brazilië gearresteerd wordt op verdenking van terrorisme trekt hij, eenmaal vrijgelaten, de wijde wereld in op zoek naar vrijheid en de ultieme zin van het leven.

Hij maakt een rondreis door Zuid-Amerika en gaat dan naar Europa om aan te spoelen in Amsterdam, waar hij in 1970 – de Nederlandse Summer of Love – op de Dam de Nederlandse Karla leert kennen. Met haar besluit hij op de Magic Bus richting Nepal te stappen.

De reis is het begin van een onstuimige liefdesgeschiedenis en een periode die hen beiden diepgaand verandert en nieuwe waarden verschaft.

Boekrecensie Hippie

Toegegeven, als lezer heb ik Paulo Coelho moeten leren appreciëren. De eerste keer dat ik een boek van hem las vond ik er niet veel aan. Moest ik die nu herlezen zou ik die waarschijnlijk wel wat beter vinden, en dit mede dankzij het lezen van Hippie.

Maar Hippie is veel meer dan dit. Het is een flashback naar de jaren ’70 waarin jongeren op zoek gaan naar vrijheid en vrede. Overal waren er conflicten waaronder de Vietnamoorlog er één van was. Jongeren waren niet akkoord met de politieke beslissingen van toen en kwamen vredelievend de straat op om te protesteren.

Experimenteren met allerlei drugs was ook niet uit den boze. London en Amsterdam werden beschouwd als een soort Mekka van de hippie-wereld. Lange haren, kleurrijke kledij, jongens met baarden, bloemen in het haar en meisjes zonder bh hoorden daar allemaal bij.

Op straat werden hippies aangekeken en de gewone man van de straat begreep hen maar niet. Dit boek geeft dan ook een bijzondere inkijk in het leven van de hippies van toen en hoe zij zich voelden. Wat best wel interessant is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *