Boekenblog

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand - Joke van Leeuwen

Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand – Joke van Leeuwen

In dagboekvorm vertelt Reinier hoe zijn huis afbrandde en hij via de dakgoot de vlammen kon ontvluchten. Iedereen bleef ongedeerd, maar het huis zijn ze kwijt… Hoe kan Reinier zijn huis blijven herinneren?

Achterflap

De avond dat het huis van Reinier afbrandt, verandert zijn leven voor altijd. In dit dagboek vertelt hij over wat hij meemaakt in het jaar na de brand, over het huis waar hij tijdelijk met zijn ouders gaat wonen en over alles wat hij bij de brand is kwijtgeraakt. Zijn verhaal wordt afgewisseld met de verhalen van kinderen die voor hem in het oude huis hebben gewoond.

Boekrecensie Ik heet Reinier en ons huis is afgebrand

Het huis van Reinier en zijn gezin is afgebrand en nu hebben ze een tijdelijk ander onderkomen. Reinier probeert steeds na te gaan wat er precies is gebeurd die nacht. Hij denkt vaak terug aan zijn afgebrande huis dat al meer dan 100 jaar bestond. Soms vergeet hij hoe het er uitzag. En vaak denkt hij aan de anderen die hier voor hem woonden.

Reinier krijgt in het boek dan ook verschillende oud-bewoonsters ‘op bezoek’ die voor hem in zijn zolderkamertje hebben gewoond. Op die manier beland je als lezer van het ene in het andere verhaal.

Door de herinneringen aan zijn oude huis een plek te geven, ontstaat er langzamerhand ruimte om uit te kijken naar het nieuwe huis dat op dezelfde plek gebouwd wordt.

Het boek omvat heel wat emoties en vragen die normaal zijn voor een kind, maar waar niet altijd bij stil gestaan wordt. Heel mooi omschreven, en vertaald in dit prachtige boek.


Zelf het boek lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandelaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *