Boekenblog

Jeugdboekenmaand 2017

Op 1 maart start traditioneel de jeugdboekenmaand. Bij de term ‘jeugdboeken’ katapulteert mijn geheugen zich direct terug naar de tijd van de boeken van Marc de Bel, Anthony Horrowitz en de Kippenvel-reeks. Boeken en schrijvers die een groot deel uitmaken van mijn jeugd.

En hoe ouder je wordt, hoe groter het besef dat die boeken in m’n jeugd wel een belangrijke rol speelden. Het is dan ook niet vreemd dat in 2017 het thema van de jeugdboekenmaand ‘MVX, je bent wie je bent’ luidt.

Thema jeugdboekenmaand 2017 ‘MVX, je bent wie je bent’

Het gaat over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin. Want meer en meer speelt dit thema een belangrijke rol tijdens de jeugdjaren. Vroeger was alles meer zwart/wit. De clichés waren toen gewoon het enige dat we kenden, maar daar bracht internet en sociale media verandering in. Schrijvers en uitgevers kunnen dan ook niet achterblijven.

Door de clichés, en misschien nog meer de taboes, te doorbreken maak je het de jeugd wat “makkelijker”. Het is te zeggen, je geeft ze een draagvlak, een herkenning, en misschien dan ook erkenning. Voor wie ze zijn en wat ze voelen. En dat dat oké is!

Kinderboekendag

Tijdens de jeugdboekenmaand vieren we op 18/3 kinderboekendag!

Boeken spelen ook voor kinderen een grote rol. Een verhaaltje voorlezen ervaren de meeste kinderen echt als iets heel prettig en aangenaam. Zelf kreeg ik de Disney-boekjes voorgeschoteld. Maar meestal wou ik gewoon hetzelfde verhaal elke keer opnieuw horen.

In die kinderboeken zit veelal een wijze les of goede raad in verscholen. Op dat moment hebben de kinderen misschien nog niet door wat het verhaal betekent, maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze ervan opsteken! Meer kinderboeken tips >

Hieronder nog enkele boekentips per leeftijd op een rij:

Jeugdboekenmaand-boekentips

Veel leesplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *