Boekenblog

Justitia - Friedrich Dürrenmatt

Justitia – Friedrich Dürrenmatt

Justitia van Friedrich Dürenmatt (in de vertaling van Ria van Hengel) leest heel vlot. Je denkt mee en probeert slimmer te zijn, maar toch word je op een verkeerd been gezet! Heel fijn boek om te lezen.

Achterflap

In een vol restaurant wordt op klaarlichte dag een hoogleraar doodgeschoten. De dader, een prominente burger van Zürich, wordt tot twintig jaar tuchthuis veroordeeld, laat in de gevangenis een jonge, brodeloze advocaat bij zich komen en geeft hem de opdracht zijn zaak opnieuw te onderzoeken. De hypothese is dat hij niet de moordenaar was. De advocaat neemt de schijnbaar zinloze opdracht aan en merkt te laat in welke val hij is gelopen: hij verwart het rechtssysteem met gerechtigheid. Is Vrouwe Justitia werkelijk blind?

Boekrecensie Justitia

Justitia is een relatief dun boek (197 pagina’s) en leest makkelijk weg.

Dit is de eerste keer dat ik iets lees van Dürrenmatt, een Zwitserse toneelschrijver en schrijver.

Ik zou zeggen dat dit boek de anti-misdaadroman is. Hoewel het doordrenkt is met de sfeer van noir, is het een filosofische en existentiële verkenning van rechtvaardigheid en menselijke moraal.

Ik vond het zowel fascinerend als verwarrend en kon het niet makkelijk wegleggen.

Het verhaal wordt verteld door een alcoholische advocaat met pech, die de onschuld van een schuldige man moet “bewijzen”.

De advocaat gaat op onderzoek uit en al doende begint zijn hele leven te ontrafelen en wordt de realiteit van wat er werkelijk is gebeurd steeds minder duidelijk. Later komt naar voren dat er misschien wel een motief voor de misdaad was, maar het wordt dubbelzinnig gehouden en hoe meer we erover te weten komen, hoe meer vragen er rijzen.

Helemaal aan het eind van het boek is er een gedeelte waarin Dürrenmatt zelf een aantal personages ontmoet en vertelt hoe hij de rest van het boek in manuscriptvorm heeft gevonden, wat nog meer vragen oproept over de realiteit van de situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *