Boekenblog

Kinderboeken

Het hoeft niet per se speelgoed te zijn, ook kinderboeken kunnen een kinderhart sneller doen slaan.

Ruime keuze kinderboeken

nijntje op de boerderijEr is een enorme keuze aan kinderboeken. Je hebt kinderboeken voor verschillende leeftijden, op AVI leesniveau, educatieve boeken, christelijke kinderboeken, kinderboeken voor jongens en voor meisjes en nog veel meer. En wat dacht je van boeken over opvoeding en verzorging? Ieder jaar is er ook de jeugdboekenweek. Daaruit kun je afleiden welke boeken dat jaar populair zijn.

En natuurlijk zijn er ook nog mooie peuterboeken, prentenboeken, voorleesboeken en boeken van Jip & Janneke, Bumba en zijn vriendjes, Jules, Marc de Bel en Dirk Bracke. Dé bekendste schrijvers en figuurtjes van kinderboeken.

marc de bel - de boeboeks

Van kleins af aan

Vrolijke knisperboekjes, kleurrijke kartonboekjes of streelzachte knuffelboekjes: kinderen maken al heel vroeg kennis met boeken. Als ze nog wat groter zijn, kunnen ze wel urenlang pret beleven aan kleur- en stickerboekjes, of geboeid luisteren naar een verhaaltje dat mama of papa voorleest voor het slapengaan.

Nog een paar jaar later gaan ze voor het eerst naar de grote school, waar ze leren lezen, schrijven en rekenen. Belangrijke ontwikkelingen waarbij kinderen niet genoeg geholpen kunnen worden.

Maar al na de eerste maanden leeservaring gaat er een heel nieuwe boekenwereld voor hen open: boeken om bij weg te dromen, boeken om te lachen, boeken om een nieuwe hobby te leren, of boeken waarmee ze hun kijk op de wereld verruimen.

Boeken op AVI- en CLIB-niveau

Boeken die passen bij de leesvaardigheid van een kind.

Je kunt zoeken naar boeken die passen bij de leestechniek (AVI), naar boeken die passen bij het leesbegrip (CLIB), of naar een combinatie van beide.
Van ‘samenleesboeken’ en ‘meegroeiboeken’ is alleen het laagste niveau aangegeven.

AVI-niveau

AVI heeft te maken met technisch lezen. Bij technisch lezen gaat het om de techniek van het lezen: kan een kind snel en zonder fouten een tekst lezen?
Kinderen die snel en (bijna) foutloos kunnen lezen, hebben een hoog AVI-niveau. Kinderen die nog niet snel kunnen lezen, of die daarbij veel fouten maken, hebben een lager AVI-niveau.
Er zijn twaalf AVI-niveaus. Het laagste AVI-niveau is Start. Dat is het niveau van kinderen die nét begonnen zijn met lezen. Het hoogste AVI-niveau is Plus. Dat is het niveau van kinderen die snel en zonder fouten een lastige tekst kunnen lezen.
Tussen AVI-Start en AVI-Plus liggen tien AVI-niveaus: M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7. ‘M’ betekent ‘midden’ en ‘E’ betekent ‘eind’. De cijfers 3 tot en met 7 geven aan in welke groep dat niveau gemiddeld bereikt wordt.
Een AVI-niveau E5 wordt dus gemiddeld aan het einde van groep 5 behaald. En een AVI-niveau M7 wordt gemiddeld halverwege groep 7 behaald. Maar let op: het gaat hier om een gemiddelde!

kinderboeken kijk eens ik lees avi start

CLIB-niveau

CLIB heeft te maken met begrijpend lezen. Bij begrijpend lezen gaat het erom dat een kind snapt waar de tekst over gaat. Kinderen die tamelijk ingewikkelde teksten goed kunnen begrijpen, hebben een hoog CLIB-niveau. Kinderen die dat (nog) niet zo goed kunnen, hebben een lager CLIB-niveau.
Er zijn acht CLIB-niveaus. Het laagste CLIB-niveau is Start. Dat is het niveau waarop je alleen heel eenvoudige tekstjes kunt snappen. Het hoogste CLIB-niveau is Plus. Dat is het niveau van kinderen die zonder moeite lastige teksten kunnen begrijpen.
Tussen CLIB-Start en CLIB-Plus liggen zes CLIB-niveaus: 3, 4, 5, 6, 7 en 8. De cijfers 3 tot en met 8 geven aan in welke groep dat niveau gemiddeld bereikt wordt.
Een CLIB-niveau 5 wordt gemiddeld aan het einde van groep 5 behaald. En een CLIB-niveau 7 wordt gemiddeld aan het einde van groep 7 behaald. Voor de CLIB-niveaus geldt hetzelfde als de AVI-niveaus: het gaat om een gemiddelde!

Er zitten in elke groep kinderen die niet zo goed kunnen lezen. Die kinderen hebben een lager AVI- of CLIB-niveau dan het gemiddelde in hun groep. Een niet zo goede lezer in groep 5 kan dus bijvoorbeeld best een AVI-niveau M4 hebben.
Maar het AVI- of CLIB-niveau is natuurlijk niet het enige waar het om gaat: het belangrijkste is dat kinderen plezier beleven aan lezen!

Voor ouders

Van groep 3 tot en met groep 8 worden er op school leestoetsen afgenomen. Als u niet weet welk AVI-niveau of CLIB-niveau uw kind heeft, kunt u dat aan de leerkracht vragen. Kijk voor uitgebreide informatie op de website van het CITO.

 

Lezen is een feest

Na alle praktische en technische zaken, is het ook belangrijk dat je kind plezier beleeft aan het lezen. Ook al is het kinderboek niet helemaal op het leesniveau van je kind. Het belangrijkste is dat je kind er plezier aan beleeft! Want is lezen is een feest :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *