Boekenblog

Kraaien tellen - Lucas de Waard

Kraaien tellen – Lucas de Waard

We kennen literair talent Lucas de Waard van zijn succesvolle debuutroman ‘De kamers’. Zijn tweede roman, ‘Kraaien tellen’ is een tragikomisch portret van een man die niemand nodig wil hebben. Een verhaal over familie, seks, vrijheid en andere zaken om doodsbang voor te zijn.

Achterflap

Tobias is een veegwagenbestuurder die het liefst met rust gelaten wordt. Maar als zijn zus en geestverwant een einde aan haar leven maakt, begint zijn omgeving steeds meer van hem te verlangen. Terwijl Tobias probeert zijn wereld schoon te houden, stapelt het vuil zich langzaam op.

De nieuwe roman van Lucas de Waard, Kraaien tellen, gaat over Tobias, een veegwagenbestuurder die het liefst met rust gelaten wordt. Maar als zijn zus en geestverwant een einde aan haar leven maakt, begint de wereld steeds meer van hem te verlangen.

Tobias weigert echter te rouwen en besluit om zijn leven op pauze te zetten.

Sommige dingen moeten door anderen opgelost worden. En sommige dingen ook gewoon helemaal niet.

Boekrecensie ‘Kraaien tellen’

Met het hoofdpersonage Tobias laat Lucas de Waard zien dat simpel ook oké is. Tobias is een op zichzelf terug getrokken jonge man met rood haar. Door zijn bleke huid en rode haar valt hij wel op in het straatbeeld, maar dat is allerminst wat Tobias wil.

Liefst zit hij in z’n veegwagen en helpt mee om de straten schoon te houden. Daar haalt hij genoeg voldoening uit.

Wanneer z’n zus, waarmee hij een goede band had, plots zelfmoord pleegt staat z’n leven op z’n kop. De relatie met de ouders verloopt moeizaam. Alsook op het werk krijgt hij lastige vragen, weliswaar met goede bedoelingen, maar Tobias wil gewoon met rust gelaten worden.

Z’n enige “uitlaatklep” is seks. Harde seks. Tobias denkt zijn gelijke gevonden te hebben op gebied van harde seks in Chayenne, de verkoopster van de klerenwinkel waar Tobias eens twee t-shirts kocht.

Ondertussen vergaat Tobias van schuldgevoel. Had hij z’n zus kunnen tegenhouden? Waarom had ze hem, haar broertje, niets verteld. En wat moet hij nu verder zonder haar?

Het verhaal kaart herkenbare situaties van gezin, vrienden en verandering op een ontoerende manier aan. Je ervaart verdriet, medelijden, vreugde en verwarring. Net zoals het hoofdpersonage.

Die combinatie zorgt voor een mooi, ontroerend verhaal dat je op verschillende gebieden raakt.

 

Uitgeverij De Geus heeft een er leuke roman bij!


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *