Boekenblog

Meer boeken lezen, deel 10 en 11

Wow, wat gaat het snel! Zo snel dat ik deel 10 bijna vergat! Daarom gooi ik ‘Meer boeken lezen, deel 10 en 11’ samen in een bericht.

Bijna een jaar geleden nam ik me voor om minstens 12 boeken te lezen in 2016. Mijn voornemen. Wel, ik kan je meegeven dat dit nu al gelukt is (en we zijn nog niet halverwege november). De teller staat op 13 boeken en ik heb er nog enkele klaar liggen.

 

Boek tijd voor een boek

boek-tijd-voor-een-boekHet is een cliché, maar het is een waarheid als een koe. Eigenlijk is het altijd een kwestie van tijd maken om een boek te lezen.

Dit jaar leerde ik ‘Boek tijd voor een boek‘ kennen. De naam zegt het zelf al! Verschuil je niet langer achter ‘Ik heb echt geen tijd om te lezen‘, maar maak gewoon tijd. En dat hoeft niet altijd veel te zijn. Een hoofdstukje per dag?

Lezen heeft ook zoveel voordelen:

  • Het verbetert je woordenschat: Tijdens het lezen van boeken, zal je merken dat je blootgesteld wordt aan veel nieuwe woorden die je anders niet zou kennen.
  • Lezen is een actief mentaal proces: In tegenstelling tot tv, zetten boeken aan om actief je hersenen te gebruiken. Door te lezen denk je meer en word je slimmer.
  • Verbetert de creativiteit: Door het lezen van boeken stel je jezelf bloot aan nieuwe informatie. Hierdoor ben je ook in staat om meer creatieve ideeën oplossingen te verzinnen.
  • Het vermindert stress: Als je ontspanning wil, schakel dan de TV of computer uit en pak een boek.

Fictie versus non-fictie boeken

De afgelopen maanden las ik vooral fictie. Misschien ga ik in 2017 wel de uitdaging aan om ook wat meer non-fictie te lezen. Elke maand zowel een fictie als een non-fictie boek uitlezen.

Het grote verschil is dat je bij non-fictie minder ontspant dan bij fictie. Het is de bedoeling dat je er echt iets van opsteekt en dat je het eventueel toepast in je dagelijks leven of op de werkvloer.

Ik denk er nog even over na ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *