Boekenblog

Oliver Twist - Tiny Fisscher

Oliver Twist – Tiny Fisscher

Een leuke herwerking van het originele Oliver Twist verhaal van Charles Dickens. Een aanwinst binnen de hertaalde klassiekers, en trouwens prachtig geïllustreerd door Annette Fienieg!

Achterflap

Stel je voor dat je in een armenhuis geboren wordt, dat je moeder vlak na je geboorte sterft, en je helemaal niets en niemand meer hebt. Precies dit overkomt Oliver Twist, een van de bekendste boekpersonages van Charles Dickens.

Dickens schreef het boek vooral als protest tegen de sociale misstanden in de vroeg-victoriaanse samenleving, waarin kinderarbeid in de zogenaamde werkhuizen niet ongewoon was, en straatkinderen werden geronseld door dievenbendes.

Het boek verscheen in 1838 en hoewel het bedoeld was voor volwassenen, is het verhaal veelvuldig verwerkt tot films, televisieseries, musicals en toneelstukken voor het hele gezin. Opmerkelijk dus, dat er nog nooit een integrale boekbewerking voor kinderen is gepubliceerd. Met deze fullcolour geïllustreerde uitgave is die er nu! Tiny Fisscher maakte een sprankelende bewerking die ook door volwassenen gewaardeerd zal worden, en Annette Fienieg verzorgde de sfeervolle en ontroerende illustraties.

Boekrecensie Oliver Twist

De hervertelling van Oliver Twist is me goed bevallen. Het is een versie voor kinderen, maar ik heb er als volwassene ook erg van genoten. Het verhaal is hier en daar ingekort, gelukkig maar, want de originele versie van Dickens is prachtig, maar wel erg ouderwets en met veel beeldspraak.

Daarbij was het originele boek niet bedoeld voor kinderen, maar voor volwassenen.

Dickens stelde nogal wat sociale misstanden aan de kaak, alles met vette knipogen en veel ironie. Tiny Fisscher heeft naar mijn idee terecht veel van Dickens’ aanklachten op de samenleving eruitgehaald, maar is er wel in geslaagd de ironie te bewaren, door daar tussen de regels door op zo’n manier aandacht aan te besteden, dat kinderen ook vast zullen snappen dat het grapjes zijn.

Ook heerlijk om voor te lezen aan kinderen!


Zelf eens lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandelaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *