Boekenblog

Onorthodox – Deborah Feldman

Onorthodox – Deborah Feldman

Unorthodox (bij ons: Onorthodox), werd in 2012 een bestseller, maar het boek veroorzaakte ook een golf van afschuw in de orthodoxe gemeenschap. Feldman groeide op in schaamte, als kind van een verstandelijk beperkte vader en een moeder die de chassidische gemeenschap ook al was ontvlucht, maar haar dochter had moeten achterlaten.

Achterflap

Als kind groeit Deborah Feldman op in de gesloten wereld van de Satmargemeenschap in Brooklyn. Ze moet gehoorzamen aan de regels en structuren van deze strengchassidische joden, waarin de rol van de vrouw enkel dienend is. Op haar zeventiende wordt ze uitgehuwelijkt en twee jaar later krijgt ze een zoon, maar dan is haar vrijheidsdrang niet meer te stuiten. Ze wil koste wat het kost een vrij leven leiden. In haar aangrijpende memoires beschrijft Feldman haar jeugd en uiteindelijke vlucht uit de religieuze sekte, waarbij het soms moeilijk voor te stellen is dat deze gebeurtenissen slechts enkele jaren geleden plaatsvonden, en wel midden in New York.

Boekrecensie Onorthodox

Deborah Feldman werd verketterd toen ze uit de chassidische gemeenschap stapte en er een boek over schreef. Nu moet ze zien te wennen aan een normaal leven, nota bene in Berlijn.

Feldman besluit haar jeugdherinneringen op te schrijven, in eerste instantie als bewijsmateriaal in de strijd om de voogdij. Het resulteert in een boek. Onorthodox biedt een kijkje in het verborgen leven van de Satmar, een sektarische subgroep van de chassidische Joden, met rigide voorschriften en een afkeer van het moderne leven.

In Williamsburg wonen 60 à 70 duizend aanhangers, de helft van het wereldwijde aantal. (Er is ook een Satmar-nederzetting in Orange County, Californië.)

Critici roemen Feldmans openheid, lef en weerbarstigheid. Ondanks alle belemmeringen blijft ze zoeken naar kleine uitvluchten – ook in haar gedachten – die haar beklemmende boek wat lucht geven.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *