Boekenblog

‘Ons kookboek’ nog altijd het beste kookboek

Ons kookboek is het beste kookboekAls kind kende ik maar één kookboek: Ons kookboek. Het kookboek van het KVLV, Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen. Volgens mij ook nog altijd het beste kookboek.

Wat in 1927 begon als een eenvoudig Ons Kookboekje groeide uit tot dé kookbijbel in Vlaanderen. Ons Kookboek staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid en evolueert mee met de culinaire trends en ontwikkelingen.

Dit lijvige boek biedt een schat aan informatie, weetjes, tips en 1.892 hedendaagse recepten voor zowel de dagelijkse als de gastronomische tafel. Een degelijk basiskookboek voor de beginnende kok en de doorgewinterde foodie.

Ons Kookboek is en blijft dé kookbijbel van Vlaanderen!

En zoals het vroeger in moeders keuken pronkte, heeft het nu een vaste plaats in mijn keuken. Hoewel het niet veel gebeurde herinner ik me dat er af en toe recepten opgesnord werden. Thuis werd veel op gevoel gekookt. Enkel bij speciale gerechten (voor bijzondere gelegenheden), mocht het boek nog eens vanonder het stof.

 

Aanvullingen in het Ons kookboek

In ‘Ons kookboek’ steken ook blaadjes tussen sommige pagina’s. Knipsels vanuit magazines, handgeschreven recepten als aanvulling op de bestaande in het kookboek… Het zijn toevoegingen op basis van ervaring. Of leuke extra’s bij klassieke recepten. Deze persoonlijke toetsen, de eigen ontdekte aanvullingen, maken het een waar erfstuk. Alleen daarom blader ik er af en toe eens in. Pure nostalgie!

En dan loopt het water me in de mond en begint het toch wel te kriebelen om de potten en pannen boven te halen.

Geen echte keukenprinses

Ik geef wel toe dat ik (meestal) kook om te eten. En niet voor mijn plezier. Er zijn mensen die daar echt van kunnen genieten. Die dan ontspannen en tot rust komen. Ik bewonder die mensen, want bij mij is dat niet het geval.

Hoewel, misschien een 5-tal keer per jaar gebeurt het dat ik er echt van genoten heb in de keuken te staan. Dan ben ik ook echt trots op het resultaat.

En dat smaakt nóg beter ;-)

Kookblogs en -forums

Naast kookboeken o zo populair zijn hier in Vlaanderen, rijzen ook de kookblogs als paddenstoelen uit de grond. Er zijn ook een hele reeks voordelen aan zo’n kookblog tegenover een kookboek:

  • Een kookboek neemt niet veel plaats in (je bekijkt het recept op je smartphone of tablet)
  • Je vergelijkt makkelijk dezelfde gerechten (er bestaan heel wat recepten voor eenzelfde gerecht. Elk met de persoonlijke toets van de blogger)
  • Je kan het recept makkelijk doorsturen en/of delen met je vrienden

Op kookforums kan je zelf je ideeën, vragen, tips of wat dan ook delen met een hele community die gek is op koken.

 

Wat je ook verkiest, geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *