Boekenblog

Praagse nachten - Benjamin Black

Praagse nachten – Benjamin Black

De minnares van de keizer is vermoord en de hele wereld staat op z’n kop… Uitgeverij Querido heeft er met ‘Praagse nachten’ een misdaadroman met zinderende suspense bij.

Achterflap

Praag, 1599. Christian Stern, de ambitieuze bastaardzoon van de prins-bisschop van Regensburg, is net in de stad aangekomen. Op zijn eerste avond daar vindt hij het lichaam van een jonge vrouw, half begraven in de sneeuw, haar keel op beestachtige wijze doorgesneden.

Ze blijkt niemand minder dan de minnares van de keizer, en er zijn allerlei verdachten. Stern wordt door de keizer zelf in dienst genomen om de moord te onderzoeken. Tijdens zijn speurtocht naar de dader verdwaalt hij in de schimmige wereld van het hof – verzwegen zaken, in code geschreven brieven en bittere rivaliteit. Er is geen weg terug, Stern zit er tot over zijn oren in…

De uitingen van liefde en haat zijn op een vreemde manier gelijk.

Recensie ‘Praagse nachten’

Dit is een indrukwekkend stukje donkere historische misdaadfictie van John Banville, die misdaadromans schrijft onder de naam Benjamin Black, in het Praag van 1599 en het hof van de Heilige Romeinse Keizer Rudolf II.

De centrale protagonist is Christian Stern, een merkbaar onaangename mens. Stern is een arrogante jonge arts met ambities om zijn stempel te drukken. Hij reist naar Praag, wordt dronken op zijn eerste nacht, en struikelt over het lijk van een jonge vrouw.

Blijkt dan dat de vermoorde vrouw Magda Kroll, de meesteres van de keizer, is. Keizer Rudolf neemt Stern in dienst, en vraagt ​​hem om de moord van Magda te onderzoeken.

Niet onhandig om te weten is dat de keizer een man is die zich inlaat met fantasieën en gelooft in magie. Voor velen is hij ook een slechte leider. Dit maakt Stern’s opdracht er niet makkelijker op.

Christian Stern heeft echter niet de kennis of de middelen om te slagen in z’n opdracht. Hij loopt van het kastje naar de muur, laat zich (mis)leiden door uitspraken van anderen,… Het verhaal zit vol met intriges, plots, samenzweringen, geheime relaties en de ambitieuze kracht voor de macht onder religieuze afdelingen en concurrerende partijen. En achter de schermen loert een wolf om de hoek.

Wat gebeurt er met Stern als hij niet slaagt om de moordenaar te ontmaskeren? En wat als het hem wel lukt?


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *