Boekenblog

Sal - Mick Kitson

Sal – Mick Kitson

Sal en Peppa leven in het bos. Ze slapen in hun schuilplaatsen, leven van de konijnen die ze strikken en hopen en hopen dat niemand ze zal vinden. Het kostte Sal bijna een jaar om hun kleine uittocht te plannen en te organiseren.

Achterflap

Hoe ver gaan we om de mensen van wie we houden te beschermen, zelfs als we daarvoor de wet moeten overtreden?

Bijna een jaar lang bereidt Sal hun vlucht voor. Ze steelt een landkaart uit de schoolbibliotheek. Met gestolen creditcards koopt ze een kompas, een Bear Grylls-mes, regenjassen en een ehbo-set. Ze leest het sas survival
handboek en bekijkt tientallen YouTube-filmpjes.

En nu weet ze alles.

Hoe je een schuilplaats bouwt en vuur maakt. Hoe je afstanden inschat, konijnen vilt en met een luchtbuks schiet. Maar vooral hoe ze haar zusje Peppa kan beschermen.

Peppa is tien jaar, even oud als Sal was toen hun stiefvader haar ging misbruiken.

Sal heeft het allemaal uitgedacht: de perfecte moord en de perfecte ontsnapping naar een perfecte wildernis. Maar overleven in de barre Schotse natuur blijkt minder gemakkelijk dan gedacht wanneer de winter strenger wordt en een pijnlijke infectie van Peppa behandeld moet worden.

Terwijl de eenzaamheid en de angst om ontdekt te worden steeds meer toenemen, komen helikopters boven hun schuilplaats cirkelen.

Deze meeslepende roman dwingt ons na te denken over schuld en slachtofferschap. Met Sals nuchtere vertelstem en de stille, duizelingwekkende schoonheid van de Schotse wildernis, is Sal een verontrustend maar hoopgevend verhaal over overleven, de goedheid van vreemden en de kracht van zusterliefde; een liefde die ons tot buitengewone en onvoorstelbare daden kan aanzetten.

Boekrecensie Sal

Een verhaal van twee jonge meisjes Sal (13) en Peppa (10) die zich in de wildernis verbergen voor de politie (Polis voor hen) nadat Sal het vriendje van hun moeder vermoordt na jaren van misbruik.

Het is een donker verhaal over misbruik, alcoholisme en de moeite die Sal zal doen om haar zus te beschermen.

Alle karakters zijn heel goed geschreven. Iedereen zal verliefd worden op Peppa’s niet-aflatende geest en pit, ze is absoluut een rel! En Sal’s onwrikbare kracht en intelligentie.

Ik was niet zeker van het verhaal. Het wordt verteld door de woorden van Sal, dus het zit vol met jargon en half aan elkaar hangende zinnen, wat realistisch is om te worden geschreven door iemand die zo jong is, maar tegelijkertijd vervelend en uit de toon kan raken.

Het was soms moeilijk om de veranderingen in het denkpatroon te volgen. Ze heeft de neiging zichzelf te herhalen en haar gedachten meerdere keren te overlappen.

Een verhaal vol eerlijkheid en kracht en de ontberingen die zelfs een klein meisje doormaakt om haar familie bij elkaar te houden.

Ik raad het ten zeerste aan, maar pas op voor een grote hoeveelheid zeer ongemakkelijke onderwerpen.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *