Boekenblog

Sr. - Bavo Dhooge

Sr. – Bavo Dhooge

Sr. is een intrigerend spel van vernuftige perspectiefwisselingen waarin de lezer zelf stukjes van de puzzel moet leggen. Een (levens)verhaal dat moeite vraagt in het begin, maar naarmate zowel vader als zoon meer gezicht krijgt steeds boeiender wordt.

Achterflap

Bavo Dhooge, drieënveertig en auteur van honderd boeken, besluit na zestien jaar te stoppen met schrijven. Bij het deleten van zichzelf stoot hij op een Facebookprofiel, gewijd aan ‘Bavo Dhooge’. Het blijkt een eerbetoon aan zijn vader door diens laatste, geheime liefde.

Het brengt de schrijver op het idee om herinneringen op papier te zetten aan de man die op zijn éénenveertigste stierf en ook de tweede, niet-geleefde helft van zijn vaders leven te fantaseren.

Meer nog dan zijn vader tot leven te wekken, geeft hij daarmee uiteindelijk zijn eigen hergeboorte vorm. ‘Ik kwam tot de conclusie dat de eerste helft van mijn leven was mislukt omdat het geslaagd was. Ik wilde weer verliezen. Mezelf verliezen.’

Boekrecensie Sr.

Bavo stopt met schrijven en besluit op zoek te gaan naar zijn vader die op 41-jarige leeftijd is doodgegaan aan kanker. Hij tracht zijn held en naamgenoot weer tot leven te wekken. Zijn herinneringen helpen daarbij uiteraard, ook al was hij pas elf toen senior overleed.

Via internet komt hij een vrouw op het spoor die stagiaire was bij zijn vader die een kinesistenpraktijk had in Gent, maar ook tot twee jaar voor zijn dood diens (onwettige) geliefde. Zij heeft, dertig jaar later, een Facebookpagina in zijn naam aangemaakt, waarop zij hem als het ware in leven houdt.

Dat brengt het verhaal op gang, want Bavo junior fantaseert het leven van senior verder. ´Het après-leven van mijn vader´, noemt hij het zelf.

In ´Vadervariaties´ laat hij zijn vader zelf aan het woord, commentaar gevend op wat zijn zoon over hem verzint.

Zeer intrigerend!


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *