Boekenblog

Tegenwoordig heet iedereen Sorry - Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert

Er is een nieuwe Bart Moeyaert (54), en dan hebben we het niet alleen over zijn roman Tegenwoordig heet iedereen Sorry. Ook de schrijver zelf is een nieuw mens geworden. Zonder Antwerpen of Frankfurt was Bart Moeyaerts nieuwe boek er nooit gekomen, vertelt hij. Eerst had hij een paar flinke schoppen onder de kont nodig, schoppen waar hij niet goed van was, maar die hem deden verlangen naar een welgemeende sorry.

Achterflap

Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.
Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken.
Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

Boekrecensie Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Wat maakt een boek een kinderboek? Als het over kinderen gaat? De boeken van Bart Moeyaert zijn geen kinderboeken, het zijn Moeyaert-boeken. Voor mensen die hem eens gelezen hebben, werden gegrepen en zweven nu voor eeuwig in zijn universum.

De boeken van Bart voel je in je buik. Zijn woorden kruipen onder je huid, niet als wriemelbeestjes maar als dikke vette pieren. Dat klinkt eng en dat is het ook, soms. Maar naast eng is het ook van een bovenaardse schoonheid.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry is net als alle andere Bart-boeken een donker boek. Hoewel donker niet het juiste woord is: het gaat om ‘slim bezig zijn met wit en geel en daarna met een donker potlood schaduwen toevoegen’. Op een klein oppervlak, met niet al te veel woorden en in een kort tijdsbestek brengt Bart Bianca en haar omgeving gigantisch vibrerend tot leven.

Zestig hoofdstukjes die zich in je hoofd, hart en ziel nestelen, als wormen. Bart zei in een interview dat hij Bianca is, ik ook. Tegenwoordig heet iedereen Bianca…en dat is mooi, dat is goed. Bianca is hier welkom, in haar heelheid en handelbaarheid; Bart trouwens ook. Hij heeft het weer gedaan; ons rest niets anders dan wachten op de volgende Moeyaert-parel.

Weetje

Duitse en Franse rechten van Tegenwoordig heet iedereen sorry verkocht tijdens Frankfurt!

Tijdens de Frankfurter Buchmesse heeft uitgeverij Querido de Franse en Duitse rechten van het nieuwe boek van Bart Moeyaert verkocht. De Franse versie zal verschijnen bij La Joie de Lire en Hanser Verlag zal het boek in het Duits uitgeven.

Tegenwoordig heet iedereen sorry, het eerste boek van Moeyaert sinds hij intendant was voor dezelfde beurs in 2016, is een groot succes. Het boek werd al binnen een week na verschijning herdrukt en krijgt overal lovende recensies.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

1 gedachte over “Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *