Boekenblog

The great Gatsby boek

The Great Gatsby boek

Eerlijk? Ik heb al betere boeken gelezen. Het boek had een beetje een aparte sfeer. Tijdens het lezen waande je je wel volledig in de wereld van Gatsby, met alle feesten, mooie auto’s en luxe.

Je werd ook, net als de personages in het boek, ontzettend nieuwsgierig naar die Gatsby.

Toen ik het boek begon te lezen, wist ik nog weinig over het verhaal. Ik had het boek gekozen omdat het een klassieker is en ik vond dat ik deze toch echt wel moest lezen. Al was het alleen maar om te weten waar ze het over hebben in die Amerikaanse high schoolseries.

Samenvatting The Great Gatsby

Nick Carraway besluit om van het Westen van de VS naar het Oosten te verhuizen, naar West Egg om precies te zijn. Een nicht van Nick, Daisy, woont samen met haar man Tom in West Egg en Nick wordt uitgenodigd om langs te komen. Daar ontmoet hij Jordan, een knappe golfspeelster.

Jordan vertelt hem dat ze vermoedt dat Tom een relatie heeft (Tom blijkt dan later ook een relatie te hebben met Myrtle Wilson) en als ze hoort waar Nick woont, vraagt ze of hij Gatsby kent, de man in het enorme huis naast Nick.

Nick kende Gatsby niet en Jordan zei dat hij eens bij hem langs moest gaan. Later ging Nick vaak naar feestjes van Gatsby en hij ging meer met Jordan om. Niemand wist precies wie Gatsby was en Nick werd steeds nieuwsgieriger. Langzaam leert Nick Gatsby kennen. Gatsby had vijf jaar geleden een relatie met Daisy en dankzij Nick pikken ze deze relatie weer op. Op een gegeven moment gaan Nick, Jordan, Tom, Daisy en Gatsby naar New York. Tom ontdekt de relatie tussen Daisy en Gatsby en dwingt haar te kiezen.

Daisy kan niet kiezen, maar gaat met Gatsby in de auto van Tom naar huis. Nick, Jordan en Tom volgen later en zien onderweg dat er een ongeluk is gebeurd. Myrtle Wilson is aangereden door Gatsby en Daisy. De man van Myrtle is buiten zinnen en hij is vastbesloten om de eigenaar van de auto te vermoorden.

Spoiler!

Door een misverstand doodt hij Gatsby en vervolgens zichzelf. Nick regelt de begrafenis van Gatsby, maar er komt bijna niemand. Daisy en Tom zijn spoorloos. Nick breekt met Jordan en besluit om terug te gaan naar het Westen.

You said a bad driver was only safe until she met another bad driver? Well, I met another bad driver, didn’t I?

(Jordan zegt dit tegen Nick als ze uit elkaar gaan. Ze wil zeggen dat hij haar voor het eerst pijn heeft gedaan.)

Begin en einde van het verhaal
Het verhaal begint met een advies dat Nick van zijn vader heeft
gekregen. Zijn vader zei dat wanneer je commentaar op iemand had, moest je onthouden dat niet iedereen het zo makkelijk heeft gehad als jij. Het verhaal eindigt met Nick die concludeert dat iedereen maar doorgaat met het leven, ondanks alles wat er gebeurt, omdat we allemaal hoop hebben op een dag die beter is. Nick gaat in het begin van het verhaal naar het Oosten en aan het einde weer terug naar het Westen. In die tussentijd heeft hij het een en het ander geleerd. Ik vind het begin en het einde op zich wel mooi, maar ik vind niet dat ze echt veel met elkaar te maken hebben.

 

De film

The Great Gatsby staat al enige tijd in mijn dvd-kast te blinken. Toch wilde ik eerst het boek lezen. Het boek is nu uit, dus binnenkort bekijk ik zeker de film! Stiekem hoop ik toch dat die beter is dan het boek :-)


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *