Boekenblog

TheaBeckman

Thea Beckman

Je hebt er zeker een boek van gelezen in je kinder- en jeugdjaren. Kruistocht in spijkerbroek (1973) is waarschijnlijk de meest gekende. Bij velen verplicht leesvoer van de meester of juf. Maar dat was eigenlijk geen straf! De boeken van Beckman lezen als een trein en je beleeft er (als kind) de gekste avonturen mee. Veel van haar de boeken hebben een historische achtergrond. Ze schreef naar eigen zeggen gewoon een boek, zoals zij vond dat het geschreven moest worden. Ze deed dat dan wel zo spannend, interessant en zo goed mogelijk. Daarbij romantiseerde ze de historie, omdat ze vooral spannende en avontuurlijke boeken wilde schrijven. “En wie het op wil pikken, gaat zijn gang maar”, aldus Thea Beckman.

Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.

Kruistocht in spijkerbroek

Boek-kruistocht-in-spijkerbroek-van-Thea-Beckman1

Beckmans bekendste boek is Kruistocht in spijkerbroek waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht. Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek, Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar boek Kruistocht in Spijkerbroek verfilmd zou worden. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, maar het eindresultaat heeft zij dus niet meer gezien. In 2005/2006 is het verfilmd door onder de titel Crusade in Jeans. De verfilming begon juist één jaar nadat ze was overleden. Hieronder kan je de trailer bekijken.

1 gedachte over “Thea Beckman”

  1. Ik vond dat eigenlijk haar minst tot de verbeelding sprekende boek. Hasse Simonsdochter is lang mijn favoriet geweest, en ook de trilogie Kinderen van Moeder Aarde heb ik ettelijke keren herlezen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *