Boekenblog

Twee zussen

Twee zussen (bruiden van IS) – Åsne Seierstad

Voor ‘Twee zussen’ dook Åsne Seierstad in het verbijsterende verhaal van twee Somalische tienermeisjes in Oslo die zich in 2013 tot de gruwel van IS bekeerden. ‘We wisten toen zo weinig. Ik denk niet Ayan en Leila vandaag nog naar Syrië zouden vertrekken.’

Achterflap

Op een dag in 2013 komen de tieners Ayan en Leila onverwacht niet thuis. ’s Avonds bereikt hun vader het bericht dat ze naar Syrië zijn vertrokken om te strijden in het kalifaat.

Hij, zelf een voormalig kindsoldaat in zijn geboorteland Somalië, gaat naar hen op zoek, een reis die hem zal leiden naar gebieden die gecontroleerd worden door IS.

Met gevaar voor eigen leven probeert hij zijn dochters te bereiken, maar die zijn inmiddels getrouwd met IS-strijders, en keren niet meer terug naar hun radeloze familie in Noorwegen.

Twee zussen is het verhaal van twee meisjes die een oorlog vechten die hun familie en een land splijt. En het is het verhaal over ons, in het gepolariseerde West-Europa van vandaag.

Boekrecensie Twee zussen

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat twee intelligente en ambitieuze meisjes, wier ouders voor de oorlog zijn gevlucht, vervreemd raken van hun omgeving en zich vrijwillig onderwerpen aan de starre cultuur van Islamitische Staat? Dát is de belangrijkste onderzoeksvraag hier.

De auteur heeft zich voor deze ware geschiedenis onder andere gebaseerd op dagboeken, brieven, chatgesprekken en gesprekken met familie en vrienden.

Het verhaal springt heen en weer in de tijd, met tussendoor hoofdstukken over de geschiedenis van Irak en Syrië en over de opkomst van het moslimextremisme.

Een goed geschreven en gedegen analyse van een hedendaags probleem; actueel vanwege de vraag wat er moet gebeuren met IS-bruiden en hun kinderen, die willen terugkeren naar hun land van herkomst.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *