Boekenblog

Tweedehands boeken

Ik ben zot van boeken, moest je dat nog niet doorhebben ;-) En dat hoeven daarom geen nieuwe boeken te zijn. Ik koop af en toe ook eens tweedehands boeken. Op de rommelmarkt bijvoorbeeld. Of tijdens een uitverkoop in de bibliotheek.

tweedehands boeken

Rommelmarkten

Op Pinkstermaandag is er bij ons in het centrum grote markt. Dan staat zowel de maandagmarkt er, en zijn ook de straten er rond gevuld met kraampjes. Zo staan er ook kinderen en volwassenen met hun eigen spullen langs de straten.

Ik hou ervan om langs die kraampjes met tweedehands spullen te lopen. Altijd verwonderd wat een mens nog bijhoudt! Wanneer ik dan voorbij tweedehands boeken kom, kan ik het nooit laten om eens te stoppen.

Dit jaar was de buit groot! Mijn partner en ik hadden elk 6 tweedehands boeken mee. En ze waren zeer goed verzorgd. Er stonden zeker 20 curverboxen met wel een stuk of 20 boeken in elke doos.

We keken elkaar aan, en dachten hetzelfde: ‘Wij zouden nooit onze boeken kunnen wegdoen’.

Boeken tot aan het plafond

Toen we wilden afrekenen vroegen we ook aan de meneer waarom hij die boeken wegdeed. Hij legde ons uit dat hij een job in de bewaking heeft en zo’n 3 à 4 boeken per week (!) leest.

Hij heeft een kamer met stapels boeken, van de grond tot aan het plafond. Letterlijk! Het was voor hem onmogelijk geworden om al zijn boeken bij te houden. Alleen de boeken waar hij echt van onder de indruk was, houdt hij nog.

Die leest hij binnen 10 jaar misschien nog eens.

Het probleem van de man zat hem in ’t feit dat hij een boek geen twee keer kan lezen. Want als hij op de vijfde pagina zit, weet hij alweer wat er op de zesde pagina staat. Dat is natuurlijk vervelend.

Boekenkast bewonderen

eigen bibliotheekZelf zal ik ook niet snel eenzelfde boek nog een keer lezen. (Ik onthou ook veel van het verhaal en de personages.)

Maar ik geniet er echt van om naar mijn boekenkast te staren en naar de gelezen titels te kijken. Herinneringen aan dat boek komen dan weer naar boven. Plots bevind ik me weer even in dat verhaal. En geniet nog na van een boek dat ik een half jaar geleden las, bijvoorbeeld.

Ikzelf droom van een eigen bibliotheek in mijn huisje later!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *