Boekenblog

griet op de beeck - vele hemels boven de zevende

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck

Aan de titel (Vele hemels boven de zevende), de cover (een meisje dat in een oude zetel ligt) en de tekst op de achterflap weet je in de verste verte niet waar je je aan kan verwachten. Het is ook een debuut. Een eerste kennismaking met Griet Op de Beeck en haar hersenkronkels.

Samenvatting

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.

Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen een stel intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen.

Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster is gekomen om te blijven.

Griet Op de Beeck (1973) was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en voor De Morgen. Met dit overweldigende debuut verovert ze meteen een mooie plek in het literaire landschap.

‘Een hartverwarmende, niet te missen nieuwe stem uit België.’ Tom Lanoye

‘Een boek over ons gestuntel en onze pogingen om niet alleen te zijn: zo superieur geschreven, zo teder en kwetsbaar en bijwijlen ook zo geestig dat je hart ervan breekt en opspringt tegelijk.’ Peter Verhelst

‘In een overrompelende stijl wekt Griet Op de Beeck haar personages tot leven tot in de donkerste diepten van hun ziel. Toch kun je alleen maar van hen houden. Omdat je hen kent. Omdat je hen bent. U weet niet wat u gemist hebt voor zij begon te schrijven.’ Rik Torfs

Moeilijk te geloven dat dit een debuut is. De verhaallijnen komen zo mooi samen tot een geheel, en dan die onverwachte wending op het einde…

Recensie ‘Vele hemels boven de zevende’

In het begin lijkt het verwarrend omdat de vijf verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. De hoofdstukken worden opgedeeld onder de verschillende personages.

TIP: Wanneer je eraan begint lees je best enkele hoofdstukjes, zodat je de personages al goed bij naam kent. Je leest het trouwens net zo makkelijk in één trek uit!

Elk personage heeft zo’n herkenbare situaties en dilemma’s die horen bij de leeftijd, dat je je er makkelijk in herkent. Wat het dan weer zo meeslepend en emotioneel maakt.

Op de Beeck weet de gevoelige snaren te bespelen.

Nog een tip: kies halverwege het boek een personage dat het meest bij jou past, en laat je verrassen op het eind…


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *