Boekenblog

Verbinding verbroken- Johann Hari

Verbinding verbroken – Johann Hari

De Britse schrijver-journalist Johann Hari (39) zocht uit waarom hij ondanks de antidepressiva zo neerslachtig bleef. De oorzaken en oplossingen beschrijft hij in zijn boek ´Verbinding verbroken´.

We zijn dieren aan wiens behoeften niet wordt voldaan.

Achterflap

Wat is de echte oorzaak van depressie en wat is een echte oplossing? Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. Hem – en velen met hem – werd verteld dat zijn probleem werd veroorzaakt door een chemische onbalans in zijn hersenen. Eenmaal volwassen, en gewapend met sociaalwetenschappelijke kennis, begon hij te onderzoeken of dit wel klopt. Hij kwam terug met een radicaal ander verhaal over de oorzaken van onze pijn, en over hoe we onze weg terug kunnen vinden. Verbinding verbroken is een baanbrekend boek over de vraag wat ons nu écht ziek maakt, oplossingen aandraagt en onze kijk op depressie voorgoed verandert.

 

Boekrecensie Verbinding verbroken

Uitstekend, goed leesbaar boek met een zeer sterk eerste deel over oorzaken van depressies en angsten. Daarbij ook de dubieuze rol van de farmaceutische industrie met betrekking tot vaak niet werkende antidepressiva.
Zeer interessant om te lezen over de vele wetenschappelijke onderzoeken naar milieu en omstandigheden rondom de patiënt. Eyeopener was dat nog geen 40% van de depressies een biologische oorzaak heeft.

Dus het sprookje dat je antidepressiva moet slikken omdat je een chemisch stofje in je hersenen mist, gaat maar voor iets meer dan een derde op.

De hoofdoorzaken zijn dan ook niet verrassend: met name eenzaamheid, een laag zelfbeeld, materialisme en jeugdtrauma’s werken depressie in de hand.

Het tweede deel van het boek vond ik minder. Dat kwam een beetje zweverig op me over. Maar al met al een interessant boek voor iedereen die zelf depressief is, of iemand kent die dit is.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *