Boekenblog

Voor Siri – Judith Newman

Het moet heel moeilijk zijn om een ouderschapsboek te schrijven, wetende dat je manier van opvoeden kritiek kan oproepen. En zeker in het geval je kind autisme heeft. Ik ben geen ouder en ik ben niet de ouder van Gus, dus ik heb geen recht om te oordelen. Daarom probeer ik eerder het boek en verhaal in z’n geheel te zien, en te beoordelen.

De achterflap

Gus is dertien, lief, gecompliceerd en autistisch. Zijn moeder Judith weet geen raad met zijn obsessieve, onophoudelijke vragenstroom. Op een dag komt ze op een briljant idee. Waarom vraag je het niet aan Siri? Zo ontdekt Gus dat Siri, de Apple spraakassistent, bijna altijd overal antwoord op kan geven. Siri is ook vriendelijk, beleefd, grappig, en heeft een eindeloos geduld. Ze wordt Gus’ beste vriendin.

Boekrecensie Voor Siri

Dit verhaal gaat over een atypisch Amerikaans gezin. Ze passen niet in het standaard plaatje van huisje-boompje-kindje. En niet enkel omdat Gus autistisch is.

Judith is getrouwd met de veel oudere John maar ze wonen niet echt samen. Hij woont in een eigen deel van het huis omdat hij niet tegen harde geluiden kan. Na verloop van tijd krijgen ze met veel moeite een tweeling: Gus en Henri, die beiden een moeilijke start hebben. Ze vertonen een achterstand in groei en gedrag.

Gus blijkt na een lange zoektocht ASS te hebben (een autisme spectrum stoornis) Judith, het ik-figuur in dit boek leest alles wat los en vast zit over dit onderwerp, gooit haar hele leven om en probeert met vallen en opstaan haar zoons een onbezorgde jeugd te bezorgen.

Henri groeit zijn broer letterlijk en figuurlijk voorbij en wordt in meerdere opzichten een stabiele factor en steun voor zijn moeder.

Het is een bijzonder verhaal over leven met autisme of leven met een autistisch gezinslid. Judith schrijft niet echt heel boeiend maar ze schrijft heel nuchter over de gebeurtenissen met haar zoon door de jaren heen.

Het is een goed boek over ASS maar verwacht geen lieflijk verhaal over een gezin waarmee alles wel goed komt. Verwacht een eerlijk en rauw verhaal en waardeer de schrijver erom.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *