Boekenblog

Vorosjylovhrad - Serhi Zjadan

Vorosjylovhrad – Serhi Zjadan

De 33-jarige Herman heeft een schimmig baantje bij een reclamebureau in de grote Oekraïense stad Charkov; voor Oekraïense begrippen leidt hij een heus yuppenbestaan. Maar dan krijgt hij een telefoontje: zijn broer Joera, eigenaar van een tankstation in hun thuisstad Loehansk – het vroegere Vorosjylovhrad – is op stel en sprong naar Amsterdam vertrokken. Herman keert terug naar huis om uit te zoeken wat er aan de hand is. Wat volgt leest als een koortsdroom vol drank, granaten, vrouwen, vluchtelingen, smokkelaars en een oligarch die op het tankstation aast. Dit alles wordt afgewisseld met lyrische lofzangen op het landschap.

Achterflap

Wanneer zijn broer opeens verdwijnt, keert de 33-jarige Herman terug naar zijn geboortestad. Het wordt een kort bezoek, denkt hij. Maar wie eenmaal terugkeert naar het Wilde Oosten van Oekraïne – met zijn vrouwen, drank, smokkelaars, maïsbaronnen, vluchtelingen en granaten – gaat er niet snel meer vandaan.

Boekrecensie Vorosjylovhrad

Beklemmende magisch-realistische roman waarin de hoofdpersoon teruggaat naar zijn geboorteland, tien jaar na de val van de Sovjet-Unie, om de verdwijning van zijn broer op te lossen. Hij belandt in een chaotisch achterland vol schimmige personen.

Een typische Bildungsroman waarin een jongeman op zoek naar zijn identiteit bewust wordt van zijn rol. Geschreven in de ik-vorm met interne monologen en flashbacks. Doorspekt met dromen, hallucinaties en surrealistische wendingen. De grens tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt, het geeft de roman een vervreemdend karakter.

Vorosjylovhrad verscheen in 2010, enkele jaren voordat de strijd in de Donbass-regio ontbrandde. In het boek zie je de anarchie waarin men in het machtsvacuüm probeert de macht te pakken. Rauw taalgebruik wisselt poëzie af, de nadruk ligt op menselijke emotie en de hardheid van de samenleving. Ook veel poëtische beschrijvingen van de natuur.

Zjadan (1974) is een van de meest creatieve poëten van de Oekraïne, populair en een van de initiatiefnemers van de Maidan revolutie in 2013-2014. Ook in het buitenland geëerd met prestigieuze prijzen.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *