Boekenblog

Wij tegen jullie - Fredrik Backman

Wij tegen jullie – Fredrik Backman

Hoewel hockey ook in dit boek centraal staat, is het opnieuw een middel om de echte strijd onder woorden te kunnen brengen. Deze strijd gaat over geld en macht. De strijd tussen Hed en Björnstad heeft jong en oud in de ban en wordt op het scherpst van de snede uitgevochten. Kunnen beide teams overleven, en wat is de prijs daarvoor? Dit is een groot verhaal, dat bestaat uit vele kleine – een complex geheel waarbij alles en iedereen samenhangt.

Achterflap

In het Zweedse stadje Björnstad krijgen de bewoners in korte tijd veel te verduren. Veel spelers van het ijshockeyteam, de trots van de stad, stappen over naar het team van hun grootste concurrent, de naburige stad Hed.

In Björnstad moet een vrijwel volledig nieuw team geformeerd worden. Het duurt niet lang voordat de nieuwe selectie in de startblokken staat, maar een hecht team maken van de spelers is een flinke uitdaging voor de nieuwe coach.

In aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen groeit de rivaliteit tussen Björnstad en Hed uit tot een heftige strijd die de gemeenschap verscheurt, en worden de inwoners van beide steden gedwongen om te kiezen wat ze echt belangrijk vinden.

Wij tegen jullie is het indringende vervolg op Björnstad, waarin Fredrik Backman laat zien hoe loyaliteit en vriendschap mensen door de moeilijkste tijden heen kunnen slepen. De twee delen kunnen los van elkaar worden gelezen.

Boekrecensie Wij tegen jullie

Backman bouwt de spanning op een ingenieuze manier op. Hij wisselt vlot tussen de perspectieven van verschillende personages en neemt de lezer mee doorheen een breed gamma van gevoelens en levensvisies.

Elk personage krijgt een geloofwaardige stem, of het nu een volwassen vrouw, een kind, een pubermeisje of een woedende hooligan is. Hoewel het om dezelfde personages gaat dan in het eerste deel, ontstaat deze keer een heel ander verhaal, met een andere thematiek.

De woede is bij iedereen aanwezig, zij het niet in dezelfde mate en op dezelfde manier. Dat maakt het onmogelijk om te beslissen wie de “goede” en “slechte” zijn in dit verhaal, en net die complexiteit maakt het verhaal geloofwaardig en meeslepend.

Backman toont in ‘Wij tegen jullie’ waar men toe in staat is om te overleven, over de prijs die we bereid zijn te betalen voor een zegetocht. Het is een verhaal dat zich niet enkel afspeelt in Björnstad, maar ook bij jou in de straat, en dat maakt het zo aangrijpend.


Zelf genieten van dit heerlijke boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *