Boekenblog

Zomerburen - Rianne Robben

Zomerburen – Rianne Robben

Zomerburen is een boek dat je op heel veel vlakken weet te raken. Omdat we allemaal die moeilijke periode als jongere herkennen. En omdat het allemaal zo mooi en zo eerlijk geschreven werd.

Achterflap

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Boekrecensie Zomerburen

Eindelijk een YA-boek dat niet van Amerikaanse bodem komt. Hoewel thema’s en gevoelens universeel zijn, zijn bepaalde omstandigheden en gewoonten dat niet.

In Zomerburen herken je die gewoontes die toch bijna iedereen had op die leeftijd: oma en opa bezoeken op het platteland, fietstochtjes door de velden en voor de Nederlanders dan ook nog de weetjes over de streek Drenthe.

Nu kan je misschien denken als Vlaming dat je wat verloren zou lopen in dit boek, maar dat doe je niet! Heerlijk om die andere gewoontes en die Drentse sfeer te kunnen opsnuiven op papier.

Los van de streek, gaat het boek vooral over de herkenbare zoektocht die de meesten wel meemaken tijdens de tienerjaren. Wie ben ik, wat wil ik later doen, …

Niet iedereen heeft ook dezelfde obstakels tijdens die zoektocht. Want was als je plots niet meer weet of je nu op jongens of op meisjes valt. Wat als je er zelfs nog nooit bij stil had gestaan? En wat als het je plots zomaar overvalt?

Zomerburen is een boek dat al deze gevoelige, herkenbare thema’s op een heel mooie manier omschrijft. Ik kan het boek alleen maar aanraden aan elke jongere op zoek naar zichzelf. Of nee, eigenlijk aan elke jongere.


Zelf het boek lezen?

Ook verkrijgbaar en bestelbaar bij je lokale boekhandelaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *